Topul sărbătorilor care atrag turişti. Pe ce loc se află Valentine’s Day

Aproximativ 28.000 de români vor merge în vacanţe în ţară de Valentine’s Day, dar evenimentul este doar pe locul opt în topul sărbătorilor care atrag turişti, după Revelion, 1 Mai, Paşte, Crăciun, Sf. Andrei şi 1 Decembrie, Adormirea Maicii Domnului şi 8 Martie, potrivit datelor FPTR.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 13:57
Topul sărbătorilor care atrag turişti. Pe ce loc se află Valentine’s Day

Revelionul a atras anul trecut aproape 98.000 de turişti români în staţiunile şi oraşele din ţară, fiind pe primul loc în topul sărbătorilor. Cei mai mulţi români au căutat zonele rurale, zonele montane, staţiunile balneare şi oraşele mari. În afară de aceştia, alţi aproape 8.000 de români au ales destinaţii din străinătate.

De 1 Mai au fost în excursii în ţară aproape 80.000 de români, iar cei mai mulţi dintre ei au ales litoralul. Cele mai căutate staţiuni au fost în 2012 Mamaia şi Vama Veche, unde gradul de ocupare a fost de 100% din numărul de locuri pregătite. Românii care nu au mers la mare au ales staţiunile montane şi pensiunile. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinaţii predominant europene, în topul preferinţelor find Bulgaria.

Pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro şi a estimărilor membrilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Paştele ocupă locul trei în topul sărbătorilor, cu aproape 65.000 de români care au mers în vacanţe în ţară şi peste 7.000 în străinătate.

Perioada Crăciunului este încă o ocazie pentru români să îşi facă planuri de călătorie. Cu ocazia acestei sărbători au ales să plece de acasă aproximativ 58.000 de persoane, iar cele mai solicitate destinaţii turistice au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 80%. Franţa şi staţiunile din Alpi au fost printre cele mai căutate destinaţii externe.

Sfântul Andrei şi 1 Decembrie au atras în vacanţe în ţară aproximativ 35.000 de români, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) a fost inclusă în planurile de concediu de circa 32.000 de persoane.

Sărbătoarea Marţişorului şi Ziua Femeii sunt încă un prilej de planificare a unor minivacanţe. Preferinţele românilor s-au îndreptat către Valea Prahovei şi staţiunile balneare. În afara graniţelor sunt preferate Parisul şi Praga. Turiştii care îşi fac planuri de vacanţă cu ocazia sosirii primaverii sunt estimaţi de FPTR la 25.000 de 1 martie şi 30.000 de 8 martie.

Valentine’s Day (14 februarie) ocupă locul opt în topul sărbătorilor, atrăgând aproximativ 28.000 de români în diferite destinaţii turistice, printre care staţiunile montane sau balneare, în special cele de pe Valea Prahovei sau Valea Oltului. Cei care aleg să treacă graniţele preferă Veneţia sau Parisul.

Situată calendaristic la 50 de zile după Paşte, sărbătoarea Rusaliilor este inclusă şi ea în preferinţele de concediu, cu 25.000 de turişti, cu 3.000 mai mult decât de Halloween.

Sărbătoarea românească a dragostei, Dragobetele (24 februarie), este celebrată de mai puţină lume decât concurentul ei american, de obicei cu o ieşire în oraş, la un restaurant sau club. Numărul turiştilor care îşi planifică minivacanţe cu aceasta ocazie nu depăşeşte 18.000 de persoane.

Şi Sfântul Ioan este o ocazie pentru o mică vacanţă, atrăgând astfel în staţiunile din ţară aproximativ 15.000 de turişti.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...