Topul ţărilor în care asigurătorii plătesc cele mai multe daune pe Carte Verde în urma accidentelor făcute de români

Italia rămâne ţara în care românii produc cele mai multe accidente de circulaţie, potrivit directorului general al Biroului Auto al Autoveciulelor din România (BAAR), Sorin Greceanu. Numărul acestora a crescut în ultimii patru ani. Pe locul doi se situează Germania, cu o evoluţie relativ constantă a numărului anual de accidente, urmată în 2018 de Marea Britanie, care a ajuns pe locul trei ca număr de accidente făcute de români în această ţară, devansând Franţa.
Gabriela Ţinteanu - joi, 24 oct. 2019, 19:02
Topul ţărilor în care asigurătorii plătesc cele mai multe daune pe Carte Verde în urma accidentelor făcute de români

Potrivit unei analize făcute de BAAR în sistemul Carte Verde arată că cei 12 asigurători prezenţi în România (nouă dintre ei cu sucursală aici şi trei care activează pe teritoriul României în baza paşaportului european) au plătit în 2018, 36.000 de daune în sistemul Carte Verde, adică 9% din total sistem la nivel european asiatic, în condiţiile în care în sistemul Carte Verde în România sunt înregistrate 8,9 milioane de vehicule, adică doar 1,8% din totalul vehiculelor înregistrate în acesta.

Astfel, sistemul Carte Verde are 47 de birouri, printre care şi România, cu un total de 450 de milioane de vehicule asigurate annual de către 1.500 de asigurători şi a unui total de 400.000 de daune plătite anual de aceştia. Numărul mare al daunelor plătite de BAAR pentru accidentele din străinătate arată câte ceva despre comportamentul românilor în trafic chiar şi atunci când merg pe autostradă.

Într-un top al ţărilor în care românii produc cele mai multe accidente, Italia se situează pe primul loc. Faţă de 10.355 de accidente produse de români în Italia în 2015, în 2018, numărul lor a crescut până la 10.805 accidente. Creşterea a fost anuală. Pe locul doi ca ţară în care fac cele mai multe accidente se situează Germania, cu 6.887 de accidente în 2018, faţă de un 5.585 în 2015.

O situaţie aparte pare să înregistreze situaţia accidentelor produse în Marea Britanie. Astfel, dacă nivelul accidentelor s-a situat trei ani la rând sub nivelul numărului de accidente înregistrate în Franţa, în 2018, numărul accidentelor produse de români pe drumurile publice din Marea Britanie a fost de 5.488 faţă de 3.850 accidente înregistrate în Franţa.

La capitolul câte accidente produc străinii în România şi de unde provin aceştia vom constata că bulgarii sunt pe primul loc, în mare parte şi datorită numărului mare al numărului de români care şi-au înregistrat autovehiculul în Bulgaria. Vestea bună este că numărul accidentelor produse în România de maşini înregistrate în Bulgaria a scăzut la aproape jumătate în ultimii patru ani. De la 4.586 în 2015 la 2451 în 2018, „semn că scoaterea taxei de primă înmatriculare din România şi-a atins scopul şi a condus la diminuarea numărului de daune”, a declarat Sorin Greceanu. Germania rămâne pe locul doi şi din punct de vedere al accidentelor produse în România de autovehicule înmatriculate în această ţară.

Sorin Greceanu a prezentat şi un top al judeţelor în care au fost plătite cele mai multe daune, potrivit datelor din baza de date AIDA (fosta CEDAM), subliniind că la nivelul anului 2018, numărul minim al daunelor auto plătite pe un judeţ a fost de 1.500, cazurile Harghita, Covasna, Sălaj şi Giurgiu şi un număr maxim al daunelor de 79.000. În ciuda aparenţelor, cele mai multe daune s-au înregistrat în judeţele Cluj, Constanţa şi Timiş. Pe locul doi ca frecvenţă a accidentelor şi a daunelor plătite se situează Bucureştiul, Iaşiul, Braşov şi Dolj.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...