Topul tranzacţiilor cu terenuri arabile. Doar două contracte au vizat peste 100 de hectare

Ultima lună a anului a adus şi a doua cea mai mare tranzacţie cu terenuri arabile din 2018, în funcţie de suprafaţa cultivată. O companie deţinută de familia Caraman dn Constanţa a achiztiţionat 136 de hectare de teren pentru aproximativ 920.000 de euro.
Alina Stanciu - Dum, 03 feb. 2019, 06:30
Topul tranzacţiilor cu terenuri arabile. Doar două contracte au vizat peste 100 de hectare

Piaţa terenurilor arabile nu a surprins anul acesta cu nicio tranzacţie cu suprafeţe mari, cum s-a întâmplat în 2017, spre exemplu, când 400 de hectare au fost cumpărate de către o familie de români de la grupul austriac AMB Holding pentru 4,3 milioane de euro. Mai mult, există doar două tranzacţii cu suprafeţe mai mari de 100 de hectare dintre care, cea mai mare a fost de 138 de hectare. Este vorba despre o vânzare a trei loturi de teren în valoare de 2,3 milioane de lei (500.000 de euro în total sau aproximativ 3.600 de euro hectarul) ce a fost avizată pozitiv în luna mai, iar de atunci s-au raportat doar achiziţii mai mici de 100 de hectare, se arată într-o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza datelor din avizele finale publicate de către Ministerul Agriculturii conform legislaţiei în vigoare.

Până luna aceasta când compania SC Agroserv Trading SRL, deţinută potrivit datelor termene.ro de către Stelian şi Dumitru Caraman din Constanţa, a cumpărat 136 de hectare de teren arabil în satul Cumpăna, judeţul Constanţa. Preţul a fost însă aproape dublu faţă de anterioara tranyacţie,  de aproximativ 4,2 milioane de lei (920.000 de euro), adică în jur de 6.750 de euro hectarul. Agroserv a cumpărat de la o altă persoană juridică, SC Brisegroup SRL, în calitate de preemptor arendaş.

Din datele termene.ro, Agroserv a raportat a raportat în 2017 o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei şi un profit de 1.,6 milioane de lei. Compania are 10 angajaţi şi o vechime de zece ani.

În ceea ce priveşte tranzacţia cu cel mai mare teren arabil din 2018, aceasta va duce, cel ai probabil, la crearea uneia dintre cele mai mari exploataţii de aluni din România. Cumpărătorul este, după cum a scris ECONOMICA.NET aici, cetățeanul italian Alessandro Tondelli, cultivator de lavandă în țara natală.

Menţionăm că în clasamentul celor mai mari tranzacţii cu terenuri arabile în funcţie de suprafaţa acestora ECONOMICA.NET a luat în calcul achiziţiile  cu aviz final a terenurilor mai mari de 30 de hectare, menţionate pe site-ul Ministerului Agriculturii până la data de 28 decembrie a.c.

Analiştii susţin însă că interesul pentru achiziţia de teren agricol este în continuare crescut, ceea ce a făcut ca în 2018 să se păstreze trendul crescător al pieţei. „În continuare există premise solide care să susţină interesul fermierilor de a investi în teren arabil. În primul rând, preţul terenului agricol încă este la un nivel foarte bun în comparaţie cu preţul terenurilor agricole din Europa de Vest. În acelaşi timp, randamentele la hectar obţinute la culturile de primăvara 2018 au fost foarte bune (record la nivel UE la producţiile de porumb şi floarea soarelui), ceea ce a contribuit la creşterea profitabilităţii şi a interesului de a continua să investească în teren. Totodată, în 2018 s-a observat tendinţa clară de concentrare a suprafeţelor, întâlnită în special în rândul fermelor medii şi mari care urmăresc să se dezvolte atât prin achizitii „spot”de teren, cât şi prin preluarea integrală a fermelor de mici dimensiuni. În plus, fermierul deţine în proprietate în medie doar 10-15% din terenul lucrat, restul este arendă. În acest context, interesul acestuia de a continua să achiziţioneze se va păstra şi în urmatoarea perioadă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Robert Rekkers, director general Agricover Credt IFN.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...