Tornadă în Bucureşti? Prognoza AccuWeather anunţă fenomene extreme în Capitală

Economica.net
05 05. 2019
furtuna_bucuresti_456787654_76536900

Avertizare de la ISU București-Ilfov: „Ca urmare a prognozei emise de ANM, vă recomandăm următoarele:
– Întrerupeți activitățile în aer liber;
– Adăpostiți-vă în locuințe sau în alte spații care prezintă siguranță;
– Evitați expunerea în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, corturilor, schelelor;
– Nu atingeți stâlpi și fire de electricitate” – se arată într-un mesaj postat pe Facebook de ISU București Ilfov.

Meteorologii au emis duminică o informare meteorologică valabilă de duminică, 5 mai, de la ora 15:00 până miercuri, 8 mai, la ora 9:00, interval în care va ploua mult, vor fi furtuni și temperaturile vor scădea accentuat.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti, avertizând că vremea se va răci semnificativ în următoarele zile, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, vijelii şi grindină.

„Din după-amiaza zilei de duminică, 5 mai, şi până în dimineaţa zilei de 8 mai, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor aduna cantităţi de apă însemnate, 15 – 25 l/mp şi izolat, posibil, peste 30- 35 l/mp”, se arată în prognoza ANM.

În zilele de duminică, 5 mai, şi de luni, 6 mai, temperatura maximă va fi de 21 – 23 de grade Celsius, iar luni dimineaţa se vor înregistra 12 – 13 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, vremea se va răci începând de marţi, astfel încât dimineaţa se vor înregistra în jur
de 10 grade, după-amiaza 11 – 13 grade, iar miercuri dimineaţa 6 – 7 grade Celsius.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atenţionarea emisă sâmbătă.

Bogdan Antonescu, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Octoelectronică, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 că este greu de făcut o prognoză cu o zi înainte de tornadă.

„Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade”, a explicat la Digi24 Bogdan Mateescu.

El a spus că a mai fost o tornadă în Bucureşti, în 1985, destul de puţin intensă, dar care a produs câteva pagube.

„Se poate produce o tornadă în Bucureşti, dar o prognoză cu o zi înainte e greu de făcut. Se poate da o prognoză de probabilitate de apariţie a unor furtuni care pot duce la tornadă. La punct fix, în Bucureşti sau în anumite puncte e extrem de dificil, nici Statele Unite nu au un asemenea sistem. Cu o zi înainte se pot identifica zonele unde pot avea loc fenomene severe, apoi intră în funcţie partea de monitorizare a fenomenelor severe.

Sunt necesare până la 15 – 16 minute în avans pentru o tornadă cu precizie. O jumătate de oră spune doar aria în care se poate produce fenomenul respectiv”, a declarat Bogdan Mateescu.

Potrivit acestuia, aceste fenomene nu sunt aşa de rare cum avem impresia: „Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în România. Nu e un fenomen extrem de rar. Există percepţia că nu se produc în Europa, aşa că atunci caâd îl vezi zici că e altceva. Publicul nu e pregătit pentru tornade”.