Tot ce trebuie să știi despre jocul de ruletă

Dacă vorbim despre cazinouri nu avem cum să nu legăm acest cuvânt și de termenul de ruletă, care este unul dintre cele mai populare jocuri de cazino din toate timpurile.
Ion Dobreanu - lun, 29 ian. 2024, 14:21
Tot ce trebuie să știi despre jocul de ruletă

În acest articol vei afla pe scurt povestea jocului de ruletă, cum și când a fost inventat, cum a evoluat în timp, cum se joacă și ce tipuri de pariuri poți plasa în momentul de față.

1. Cum a apărut jocul de ruletă?

Chiar dacă încă din antichitate erau menționate câteva jocuri care aveau aspecte comune cu ceea ce știm astăzi despre ruletă, este unanim acceptat faptul că jocul de ruletă a pornit de la matematicianul francez Blaise Pascal.

Acesta nu avea însă intenția de a crea un joc de noroc, el urmărind dezvoltarea unei mașinării de mișcare perpetuă.

Meritul pentru popularizarea acestui joc aparține însă fraților Blanc. Francezii au luat acest joc de ruletă până în Germania, deoarece în țara lor de origine jocurile de cazino erau interzise în anii 1840.

În Germania, jocul s-a bucurat de un succes enorm, răspândindu-se mai apoi pe întregul contintent european și apoi și în Statele Unite ale Americii și chiar și în Asia.

2. Ce versiuni de ruletă există?

În principal, jocul de ruletă cunoaște 3 versiuni de bază și anume ruleta europeană, cea franceză și cea americană. Pe toate le poți accesa acum și în mediul online, pe platforma Betano și poți să citești mai multe informații despre Betano Casino în acest sens.

2.1. Ruleta europeană
Ruleta europeană este și cea mai răspândită la nivel mondial. Pe roata de ruleta vei observa 36 de numere începând de la 1 la 36 și un număr neutru, 0, marcat în toate cazurile prin culoarea verde.

Sloturile pentru celelalte numere sunt colorate în roșu și negru, acestea alternând. Ruleta europeană este deosebit de populară pentru că oferă o marjă mai mică a casei, de aproximativ 2.70%. Prin urmare, RTP-ul (adică procentajul de bani care se întoarce la jucători) este de 97.30%, ceea ce face ruleta mult mai atractivă decât sloturile, de exemplu, unde ai un RTP mai mic.

2.2. Ruleta franceză
Ruleta franceză este tot o versiune a ruletei europene cu două caracteristici interesante. Vei avea și aici un singur număr de 0, delimitat tot prin culoarea verde. Cele două caracteristici speciale sunt regulile La Partage și En Prison care diminuează marja casei până la valoarea de 1.35%.
Regula La Partage, care înseamnă „a împărți” în franceză, presupune că la orice pariu făcut pe șanse egale (de exemplu culoare, par/impar, mare/mic), de fiecare dată când bila se oprește pe 0 pe masa de ruleta, suma pariată este împărțită în două, jumătate revenind înapoi jucătorului.

De cealaltă parte, regula En Prison permite o rotire suplimentară. De fiecare dată când se pariază pe șanse egale și bila cade pe 0, jucătorul poate cere crupierului să transforme pariul La Partage în En Prison. Astfel, se va mai roți o dată roata, iar dacă pariul este câștigător, jucătorul va primi înapoi și miza din pariul precedent. În caz contrar, se vor pierde ambele mize.

2.3. Ruleta americană
Ruleta americană iese imediat în evidență prin faptul că are 2 numere neutre de 0 marcate cu verde pe roată. Prin urmare, acest tip de ruletă este mai puțin atractiv pentru jucători, deoarece marja casei este ceva mai mare, de aproximativ 5.26%. Numerele consecutive sunt așezate diametral opus aici, însă faptul că avem două numere neutre face ca payout-ul să fie unul mai mic.

2.4. Alte tipuri de ruletă
Ținând cont de cât de popular și căutat este jocul de ruletă, de-a lungul timpului au apărut și alte versiune ale acestuia față de cele clasice. De exemplu, poți acum să găsești ruletă cu 101 numere, mini-ruletă sau ruletă cu multplicatori de câștig.

3. Ruletă offline vs ruletă online

Evident că pasionații jocului de ruletă se pot distra în cadrul acestuia atât în sălile de jocuri stradale, cât și în cazinourile online.
Cu siguranță cea mai bună alegere este reprezentată acum de ruleta online. Ea îți oferă comoditate maximă, putând fi accesată prin doar câteva click-uri, atât din confortul casei, cât și de pe telefon, de oriunde te-ai afla. Uiți astfel de drumul până la sala de jocuri.

În plus, există pe internet chiar și rulete live. Unele dintre ele reprezintă chiar transmisiuni în direct din cele mai mari cazinouri din țară, deci te poți conecta cu acțiunea din sala de jocuri.

Altele, în schimb, sunt organizate de crupieri live, astfel că te poți simți ca într-un cazinou adevărat. De asemenea, poți pe internet să interacționezi cu dealerii de la ruletă, precum și cu ceilalți jucători de la masa de joc.

E simplu deci de înțeles de ce tot mai mulți români se îndreaptă acum către mesele de ruletă online.

4. Tipuri de pariuri la ruletă

Acum că ai aflat care sunt versiunile de ruletă, urmează să-ți prezint și ce tipuri de pariuri poți juca la absolut toate versiunile de ruletă. Pariurile se pot împărți în două categorii: interioare și exterioare.

Voi începe prin a-ți prezenta pariurile interioare pe care le poți plasa:

  • Pariul pe număr – este cel mai simplist tip de pariu. Trebuie doar să selectezi miza dorită și să plasezi apoi jetonul pe numărul care crezi că va fi câștigător. Îți oferă și cel mai mare payout, cu o cotă de 35 în majoritatea cazurilor
  • Split – dacă pui jetonul la intersecția dintre două numere, atunci vei plasa un pariu în care vei câștiga dacă este câștigător oricare dintre cele două numere la intersecția cărora ai pus jetonul
  • Stradă – pariul „stradă” acoperă 3 numere. Vei observa că masa de ruleta are 3 rânduri și 12 coloane. Dacă vrei să acoperi un interval de 3 numere, plasează jetonul deasupra coloanei cu numerele aferente, având deci 12 astfel de posibilități de pariere.
  • Colț – acoperă 4 numere de pe masa de joc. Pune jetonul la intersecția dintre 4 numere pentru a paria pe colț.

Acum îți voi prezenta și pariurile exterioare disponibile la jocul de ruletă:

  • Roșu/Negru – pariezi pe culoare și vei primi o cotă de 2 dacă ai câștigat. Atenție! Dacă bila pică pe culoarea neutră (verde) ai pierdut, nu se anulează pariul.
  • Par/Impar – un alt pariu denumit cu șanse egale este cel de tipul par sau impar, unde din nou primești o cotă de 2 pentru câștig.
  • Număr mic/număr mare – vei putea alege din intervalul de numere 1-18 sau 19-36.
  • Duzină – poți să alegi să acoperi 3 intervale de numere, 1-12, 23-24 și 25-36, iar pentru acest scenariu de câștig primești o cotă de 3.

Toate pariurile exterioare sunt pierdute în cazul în care bila nimerește pe numărul neutru 0 sau pe 00 în cazul ruletei americane.

Așadar, deși ruleta este un joc de noroc cu o vechime foarte mare, el este în continuare foarte popular în întreaga lume. În plus, noutățile în materie de tipuri de ruletă îl fac să fie și mai interesant și să poată oferi uneori câștiguri de-a dreptul fabuloase.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a......
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...