Tot mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice în România. Noi investiții Eldrive și Renovatio

La doar câteva ore după ce Eldrive a anunțat dezvoltarea a 100 de noi stații de încărcare pentru mașini electrice în parteneriat cu Square 7, cei de la Renovatio au confirmat majorarea rețelei proprii cu 242 de noi stații de încărcare de mare putere.
Robert Stan - joi, 13 iul. 2023, 11:54
Tot mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice în România. Noi investiții Eldrive și Renovatio

Oficialii Renovatio e-charge au anunțat astăzi că Uniunea Europeană (UE), prin intermediul CINEA, va acorda companiei un grant de 9,5 milioane de euro pentru construcția în România a unui număr de 242 de noi stații de încărcare de mare putere pentru mașini electrice. Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) a semnat recent acordurile de finanțare cu membrii Consorțiului EXPAND-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric), din care face parte și Renovatio e-charge.

„Consorțiul EXPAND-E instalează în perioada iunie 2022 – iunie 2025, în peste 450 de locații, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150kW – 350kW), destinate vehiculelor electrice ușoare și grele de transport marfă. UE finanțează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României”, a declarat Alexandru Teodorescu, Managing Partner al Renovatio e-charge.

Compania acestuia face parte din ecosistemul de companii Renovatio și administrează în prezent cea mai mare rețea de încărcare a mașinilor electrice din România, care cuprinde peste 655 de puncte de încărcare la nivel național.

Concret, în cadrul proiectului european EXPAND-E, Renovatio e-charge va instala până la 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150kW, dedicate vehiculelor electrice ușoare și 20 de puncte de încărcare, cu o putere de minimum 350kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze și autocare), în 53 de locații de-a lungul coridoarelor principale ale rețelei TEN-T din România.

Un detaliu foarte important este posibilitatea utilizatorilor de a plăti fără înregistrare prealabilă sau contract comercial la noile terminale.

„Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalți membri ai proiectului, precum și cu alți operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluțiilor de roaming. De asemenea, toate stațiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial”, a explicat Alexandru Teodorescu.

Semnarea recentă a acordului de finanțare dintre CINEA ȘI EXPAND-E a confirmat statusul, calendarul și livrabilele celui mai mare proiect de infrastructură de încărcare a mașinilor electrice finanțat de agenția europeană de la înființare și până în prezent.

Membrii Consorțiului EXPAND-E au început deja identificarea și securizarea terenurilor, realizarea testelor de fezabilitate și a procedurilor de achiziții de echipamente.

Grantul UE a atras și capital privat, iar proiectul a securizat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro de la o bancă europeană, precum și capital de lucru adițional de la membrii consorțiului și câteva instituții financiare. Aceste lucruri subliniază atât capacitatea sectorului privat de a cataliza investiții adiționale, cât și încrederea investitorilor în proiect și în creșterea pieței vehiculelor electrice.

Adițional, Comisia Europeană a selectat pentru finanțare proiectul EXPAND-E Ungaria, care presupune implementarea a 42 puncte de încărcare în 7 locații din Ungaria, completând astfel verigile lipsă ale proiectului global EXPAND-E și asigurând acoperirea a 23 state membre UE.

Cei de la Eldrive România instalează și ei stații de încărcare pentru mașini electrice în 26 de parcuri de retail din România aflate în portofoliul Square 7 Properties și Mitiska REIM. Primele stații sunt deja funcționale în Giurgiu Shopping Park, începând cu luna iulie 2023.

Toate celelalte stații urmează să fie instalate și puse în funcțiune până la finalul anului acesta și în 2024. În total este vorba despre mai mult de 100 de stații care cumulează peste 300 de puncte de încărcare.

În Shopping Park Giurgiu sunt patru stații de 50 kW + 22 kW, unde pot fi încărcate opt mașini electrice simultan. Toate stațiile Eldrive din Shopping Park Giurgiu sunt marca ABB și asigură o putere de încărcare de până la 50 kW atunci când utilizatorii folosesc conectorul de încărcare rapidă (DC) și până la 22 kW putere când este utilizat conectorul de încărcare semi-rapidă (AC).

„Colaborarea dintre Eldrive România și Square 7 Properties arată determinarea pe care o avem în a dezvolta infrastructura de încărcare pentru mașini electrice, în toată țara”, a declarat Camelia Sin, Country Manager Eldrive în România.

Până la final de 2023 și pe parcursul lui 2024 vor fi date în folosință noi stații de încărcare Eldrive în întreg portofoliul de parcuri de retail Square 7 Properties și Mitiska REIM. Fiecare amplasament are autorizații specifice și date de punere în folosință diferite.

„Square 7 Properties are peste 15 ani de experiență în construcția administrarea de parcuri de retail moderne în România. Dezvoltăm cu atenție la impactul asupra mediului, și, după certificările sustenabile ale construcțiilor noastre, dotarea cu stații de încărcare
electrică a reprezentat o acțiune firească pentru noi”, a declarat Brîndușa Grama, Head of Asset Management la Square 7 Properties.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...