1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Total a semnat primul acord energetic cu Iranul după ridicarea sancţiunilor

Firma franceză Total SA a semnat un acord cu Iranul pentru dezvoltarea unui zăcământ gigant de gaze offshore, prima investiţie energetică occidentală după ridicarea sancţiunilor, transmite Reuters.

08 noi, 2016 | Agerpres

Zăcământul South Pars, care este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic, conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute.

Marţi, Total a confirmat că a încheiat o serie de acorduri cu National Iranian Oil Company (NIOC) pentru a dezvolta o parte din South Pars. În prima etapă a proiectului SP11, costurile sunt estimate la două miliarde de dolari, iar gazul produs va fi transportat prin reţeaua de gazoducte a Iranului, a anunţat Total.

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor a permis Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol.

Total va opera SP11 şi va avea o participaţie de 50,1% în acest proiect. Petropars, o subsidiară a National Iranian Oil Company, va deţine 19,9% în timp ce compania de stat China National Petroleum Corp (CNPC) va avea o participaţie de 30%.

Şi alte companii occidentale ar putea reveni în Iran după semnarea acestui acord, un pas înainte spre îndeplinirea obiectivului autorităţilor de la Teheran de majorare a producţiei de ţiţei şi gaze naturale în următorii ani.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO