Toţi oamenii care vin în România vor completa obligatoriu un formular digital ca să ajute guvernul să identifice rapid contacţii unei persoane care are Covid-19 – proiect de OUG Update

Executivul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reglementează obligativitatea completării unui formular digital de către toţi oamenii care sosesc în România, în contextul apariţiei şi extinderii tulpinii Omicron a noului coronavirus şi pe fondul creşterii semnificative a numărului de români aşteptaţi să ajungă în ţară de Crăciun. Printre datele personale pe care oamenii le vor furniza autorităţilor în acest formular se numără: numele, CNP adresa de e-mail, numărul de telefon, adresa la care vor locui pe teritoriul României. Datele personale, pe care oamenii care vin în ţara noastră le transmit prin formularul digital, vor fi folosite de autorităţi ca să identifice rapid oamenii care au intrat în contact cu o persoană infectată cu Sars-CoV-2, spune executivul în proiectul de OUG consultat de Economica.net. Cei care nu completează formularul riscă amendă de 5.000 de lei, reiese din proiectul de act normativ.
Cristina Şomănescu - mar, 14 dec. 2021, 15:56
Toţi oamenii care vin în România vor completa obligatoriu un formular digital ca să ajute guvernul să identifice rapid contacţii unei persoane care are Covid-19 - proiect de OUG Update

Actualizare 15 decembrie ora 13:00  Guvernul a aprobat proiectul de ordonanță de urgență pentru implementarea formularului digital de intrare în România. Intră în vigoare la 20 decembrie.

Astfel, începând cu 20 decembrie, persoanele care vin în țara noastră trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară, document utilizat deja la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. Noua tulpină SARS-C-V-2 și situația epidemiologică din țară impun măsuri de protecție cât mai eficiente în România, mai ales acum, când se apropie sărbătorile de iarnă. Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru. Prin intermediul său, vom eficientiza anchetele epidemiologice și măsurile de protecție a populației. Direcțiile de Sănătate Publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu SARS-CoV-2. De asemenea, formularul digital de intrare în România este dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere sau navale. Acest document poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei. Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai Direcțiilor de Sănătate Publică și pot fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice”, a explicat premierul Nicolae Ionel Ciucă înaintea şedinţei de guvern din 15 decembrie.

Ştirea iniţială din 14 decembrie

Context

Guvernul vrea să aplice o nouă măsură ca să ţină sub control îmbolnăvirile cu Sars-CoV-2, în contextul apariţiei şi extinderii rapide a tulpinii Omicron a noului coronavirus, coroborate cu numărul însemnat de români care sunt aşteptaţi să revină în ţară de Crăciun şi Anul Nou. Concret, executivul propune obligativitatea completării unui formular digital la intrarea în România, ca să identifice şi să urmărească mai uşor contacţii oamenilor diagnosticaţi cu boala Covid-19, conform unui proiect de OUG consultat de Economica.net.

  • Pentru a controla răspândirea şi impactul variantelor emergente ale Sars-CoV-2 cu transmisibilitate ridicată şi având în vedere numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron, e necesar să se aplice noi măsuri de prevenţie – utilizarea formularului digital pentru „absolut toate persoanele, atât străini, cât şi cetăţeni români, care intră în România prin aer (toate zborurile, inclusiv cele private) sau pe mare (numai navele de croazieră), precum şi terestru”, se arată în proiectul de OUG obţinut de Economica.net.

Economica.net vă spune ce prevede proiectul de OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România:

Cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, oamenii vor fi obligaţi să completeze formularul digital de intrare în România.

  • Detaliile despre categoriile de persoane, tipurile de transport, obligaţiile transportatorilor, perioada de completare a formularului vor fi lămurite şi stabilite într-un Ordin comun al MS, MAI, STS, în termen de cinci zile de la data intrării în vigoare a proiectului de OUG antemenţionat.

Pentru completarea formularului digital de intrare în România se va folosi sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România, denumit SII-FDIR.

Sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România va fi format din:

– aplicaţia web pentru descărcarea şi completarea formularului, care va putea fi accesată de pe portalul plf.gov.ro;
Aplicaţia permite completarea, în format digital, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în ţara noastră, a formularului prin accesarea portalului plf.gov.ro.

– serviciul de validare a formularului digital prin citirea CNP-ului/ a numărului documentului de călătorie cu ajutorul aplicaţiei antemenţionate. Această atribuţie revine Poliţiei de Frontieră, reiese din proiectul de OUG.

– servicii de securitate cibernetică.

Datele cu caracter personal şi informaţiile despre călătorie, care vor fi solicitate oamenilor care vin în ţara noastră în SII – FDIR, sunt:

  • numele şi prenumele;
  • data naşterii;
  • CNP/numărul documentului de călătorie;
  • numărul de telefon;
  • adresa de e-mail;
  • adresa (sau, după caz, adresele) de destinaţie de pe teritoriul României;
  • ţara şi localitatea de plecare;
  • data de plecare spre România;
  • tipul de mijloc de transport;
  • numărul cursei/numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, după caz;
  • numărul locului/cabinei, după caz;
  • dacă persoana este sau nu este în tranzit pe teritoriul României.

Datele antemenţionate vor fi solicitate şi pentru membrii familiei, se arată în proiectul de OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România, consultat de Economica.net.
Alte date pe lângă cele enumerate de Economica.net mai sus vor fi stabilite prin Ordin comun al MS, MAI, STS.

Important

Fiecare om care intră în ţară va avea obligaţia să completeze acest formular, conform proiectului de act normativ. Fac excepţie familiile care călătoresc împreună. În această situaţie, formularul digital poate fi completat de un membru adult pentru toată familia, se mai arată în proiectul de OUG.
Cetăţenilor români care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să aibă acest formular le va reveni obligaţia să îl completeze în frontieră sau în cel 24 de ore de la intrarea în ţara noastră, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Încălcarea obligaţiei de completare a formularului digital se sancţionează cu amendă de 5.000 de lei, se mai arată în proiectul de OUG, consultat de Economica.net.

Datele personale enumerate mai sus, pe care oamenii care vin în ţara noastră le transmit prin formularul digital care urmează să fie implementat de guvern, vor fi folosite de autorităţi ca să identifice rapid oamenii care au intrat în contact cu o persoană infectată cu Sars-CoV-2, spune executivul în proiectul de OUG citat mai sus.

Datele cu caracter personal sunt stocate pe o perioadă de 15 zile de la data completării formularului. După cele 15 zile, datele sunt şterse ireversibil, conform proiectului de OUG.

Prelucrarea datelor personale furnizate de populaţie prin intermediul formularului digital se va face în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.

De când se va aplica

Majoritatea prevederilor din OUG privind formularul digital intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Face excepţie prevederea potrivit căreia sunt pasibili de amendă de 5.000 de lei oamenii care încalcă obligaţia de completare a formularului digital. Această prevedere intră în vigoare la zece zile de la publicare OUG în Monitorul Oficial.

Atenţie! Prevederile enumerate de Economica.net mai sus fac parte dintr-un proiect de OUG, drept care deocamdată nu se aplică. Vor intra în vigoare după aprobarea ordonanţei de către executiv şi publicarea ei în Monitorul Oficial (cu excepţia prevederilor despre amenda pe care o vor plăti oamenii care nu completează formularul – în vigoare la zece zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial).

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...