1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Companii

Toyota va prelua 5% din Mazda şi împreună vor investi 1,6 miliarde dolari într-o uzină în SUA

Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp. a anunţat vineri semnarea unui acord de parteneriat cu un alt producător nipon, Mazda Motor Corp., cele două companii urmând să construiască în comun o nouă uzină de asamblare în SUA şi de asemenea să investească în dezvoltarea de tehnologii pentru vehiculele electrice, informează AFP.

04 aug, 2017 | Agerpres

Toyota, cel mai mare producător auto nipon, va prelua 5,05% din acţiunile Mazda cu suma de 50 de miliarde de yeni (454 milioane de dolari), în timp ce Mazda va prelua o participaţie de 0,25% din acţiunile Toyota, un pachet cu o valoare egală cu acţiunile Mazda achiziţionate de Toyota.

Împreună, cei doi producători intenţionează să investească 1,6 miliarde de dolari pentru a construi o nouă uzină de asamblare în SUA, care va avea aproximativ 4.000 de angajaţi. Locaţia viitoarei uzine nu a fost decisă, însă cele două companii speră că primele vehicule vor ieşi de pe liniile de producţie în anul 2021.

'Acesta este un parteneriat în cadrul căruia cei care sunt pasionaţi de automobile vor colabora pentru a produce automobile şi mai bune', a declarat preşedintele Toyota, Akio Toyoda.

În primele şase luni ale acestui an, Toyota a căzut pe locul trei în funcţie de vehiculele vândute la nivel global, după grupul german Volkswagen şi alianţa Renault-Nissan.

Parteneriatul dintre Toyota şi Mazda reprezintă un pas semnificativ spre consolidarea industriei auto japoneze, unde aproximativ şase producători diferiţi concurează pentru clienţi şi capital. Însă, într-o perioadă de creştere a costurilor de dezvoltare şi de modificări tehnologice, în special apariţia vehiculelor electrice, mulţi producători mici nu au resursele necesare pentru a ţine pasul cu rivalii mai mari.

Nu este prima dată când micii producători japonezi, precum Mazda, Suzuki şi Mitsubishi, încheie parteneriate cu producători mai mari. Timp de mai multe decenii, Mazda şi Suzuki au fost deţinuţi parţial de Ford şi General Motors, însă partenerii americani s-au retras ca urmare a presiunilor financiare înregistrate după criza financiară din 2008.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO