Tractorul Braşov: a produs avioane şi tractoare, iar acum devine un complex urban ca în Vest

Immochan România a investit peste 180 de milioane de euro în noi clădiri şi regenerarea urbană a fostei fabrici Tractorul din Braşov. Cu mai mult de 1.000 de apartmamente aflate în construcţie, compania are planuri pentru noi clădiri de birouri, dar şi pentru un hotel.
Andrada Ghira - mie, 08 nov. 2017, 22:02
Tractorul Braşov: a produs avioane şi tractoare, iar acum devine un complex urban ca în Vest

De la primul avion şi până la ultimul tractor, fabrica din Braşov a fost un fanion al ţării. În vremurile bune, pe poarta fabricii Tractorul intrau până la 30.000 de muncitori, iar produsele, trimise la export. Astăzi, fosta platformă industrială şi-a schimbat faţa, iar vechea intrare, ale cărei clădiri au fost păstrate, s-a transformat în locul de muncă pentru 4.000 de angajaţi ai Raiffeisen, IBM şi ai alor firme care şi-au mutat sediul aici.  

În 2012, Immochan cumpăra 100 de hectare din cele 124 ale fabricii. Atunci a început o muncă de Sisif în transformarea unui teren într-un „generator de fericire urbană„, cum spune Tatian Diaconu, şeful Immochan România.

„Când am cumpărat terenul, nu am avut date care să ne arate cât va costa să aducem platforma la stadiul ready to built (nr. gata de construit). Am cumpărat terenul ras, iar în unele locuri erau subsoluri de şase, nouă metri”, povesteşte Tatian Diaconu.”Marea şansă a fost că am plecat de la zero cu oameni tineri. Când eşti tânăr, nu le ştii pe toate; nu aveam dogme şi prinţipii”. Compania a invesitit 7 milioane de euro pentru pregătirea a 50 de hectare pentru construcţie.

Şi pentru că nu au ştiut cum se poate aduce un teren puternic industrializat timp de zeci de ani, au căutat exemple în altă parte, în Franţa şi Germania.”Un astfel de proiect nu exista în Romania şi când povesteam despre el, lumea se uita la mine ca la maşini străine; nimeni nu credea’, îşi aminteşte Diaconu.

Nu l-a crezut nici primarul, nici angajata care întreba dacă vin mari branduri de modă, prezente la Bucureşti. Cu toate acestea, a fost sprijinit de autorităţi. 

„Ca să te muţi în Tractorul, era o pedeapasă. Era un cartier muncitoresc la marginea orasului. Când am venit în 2012, pe strada 13 decembrie, circulau poate 1.500 de maşini pe zi. Şi imi aduc aminte că printre primele discuţii la primărie, le povesteam că vor circula 20.00 de maşinii pe zi şi că va trebui să facem altă stradă. Şi îşi dădeau coate pe sub masă”, povesteşte şeful Immochan România.

Pe lângă sprijinul autorităţilor, Immochan a avut parte de siguranţa financiară oferită de apartenenţa la grupul francez Auchan, care nu se împrumută de la bănci, şi care este un atuu pe care doar puţini dezvolatori din piaţa locală îl mai au.

„Dacă am fi stat, noi, Immochan, la mâna băncilor, şi nu spun că e rău să lucrezi cu băncile, dar ele au un nivel de exigenţă foarte ridicat pentru că evident că îşi securizează investiţia. Banca ar fi dat drumul la fonduri dacă ai indeplinit anumite criterii. Practic, n-am fi putut să anticipăm şi să mergem în permanenţă într-o viteză de croazieră foarte bună, pentru că inclusiv modalităţile prin care au fost tratate marile lucrări de infrastructură, au fost tratate din prima cu un plan de zece ani”, mai adaugă Diaconu.

De la 272 de parcele de teren, la Coresi

În locul halelor a apărut centrul comercial Coresi Shopping Resort, deschis în 2014 după investiţii de 60 de milioane de euro, extinderea cu noi magazine de tip street mall, în care s-au investit 12 milioane de euro, dar şi o sală de fitness – Belaqva, fondată de antreprenorul local Daniel Popescu, proprietarul hotelului Kronwell. De la începutul anului trecut, Immochan a început în parteneriat cu antreprenoarea Daniela Kasper, construcţia blocurilor de locuinţe. Din 41 planificate, 26 se află în derulare, cu peste 1.000 de apartamente, vândute în proporţie de 90%.

Dar, francezii nu s-a oprit aici. În vara acestui an, au plătit 50 de milioane de euro pentru 40.000 de mp de spaţii de birouri, dezvoltate de Flavus Investiţii, care vânduse şi cele 100 de ha către Immochan. Pe lângă activele existente, pe terenul cumpărat în vară se mai pot construi birouri cu o suprafaţă de 60.000 de mp. Şi sunt deja în construcţie două clădiri de birouri, din care una va avea 15.000 de mp, iar cealaltă 7.500 de mp.

Dar investiţiile nu se vor opri aici.

„Avem în productie 70 ha, utilizate pentru rezidenţial, retail, birouri, iar în aceste 70 ha avem şi terenurile aferente drumurilor cedate primăriei, de 10 ha”, mai spune Diaconu. Anumite parcele de teren au fost deja rezervate, chiar şi la cererea primăriei, pentru scoală, grădiniţă, restaurante. În plus, un hangar vechi, unde a fost produs primul avion IAR, va fi transformat în arenă sportivă, cu terenuri de tenis, minifotbal sau squash.

„Vrem să investim în construcţia unui hotel, pentru că acest ecosistem are nevoie de alte elemene. Vom găsi un operator care sa opereze hotelul nostru”, mai dezvăluie şeful Immochan România. 

„Peste cinci ani vor locui între 25.000 şi 30.000 de braşoveni în zona Tractorul din Braşov”

Potenţialul pe care platforma Tractorul îl are, a fost exploatat şi de alţi dezvoltatori. Peste drum de Coresi, blocuri înşirate cu sute de apartamente aşteaptă să prindă viaţă. De aceea, Diaconu spune că peste cinci ani, aici vor locui până la 30.000 de locuitori.

„Poţi să lucrezi în mod acvariu pe parcela ta, nu e nicio problemă. Dar nu te uiţi mai departe de poarta ta. Dacă acţionezi cu o atitudine de urbanist, atunci chiar dacă ai parcela asta, faci un zoom out şi priveşti oraşul. Şi ne-am întrebat ce se va întâmpla. Şi asta a insemnat un master plan. Au trecut cinci ani. Acum cinci ani nu ne credea nimeni.  Peste încă cinci ani, aici vor locui între 25.000 şi 30.000 de braşoveni în zona Tractorul din Braşov”, mai spune oficialul Immochan.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Josep Borrell: „UE va sprijini ferm Ucraina” în cazul unui atac militar din partea Rusiei
Josep Borrell: „UE va sprijini ferm Ucraina” în cazul unui atac militar din partea Rusiei
Uniunea Europeană "lucrează pentru a evita o criză", dar "va susţine ferm Ucraina" în cazul unui atac din partea Rusiei, ...
PSD vrea o companie naţională care să producă verde şi nuclear şi pe cărbuni şi gaze prin care România să devină „independentă energetic”
PSD vrea o companie naţională care să producă verde şi nuclear şi pe cărbuni şi gaze prin care România să devină ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este momentul ca România să devină independentă energetic prin crearea ...
Submarine Burger, liderul pieței pe segmentul hamburgerilor artizanali din Croația, a intrat astăzi în România, printr-un parteneriat cu Glovo
Submarine Burger, liderul pieței pe segmentul hamburgerilor artizanali din Croația, a intrat astăzi în România, printr-un ...
Lanțul de restaurante Submarine Burger, liderul pieței pe segmentul hamburgerilor artizanali din Croația, și-a listat ...