1EUR = 4.8705 RON

Companii

Tractorul de Băicoi e vândut în Egipt. Se pregăteşte un prototip pentru România VIDEO

În anii de glorie, România exporta tractoare în peste 50 de ţări. După 20 de ani, însă, Tractorul a devenit din mândria ţării, o umbră. Printre puţinii care se luptă să ţină în viaţă marca se numără şi o societate din Băicoi, care până nu demult furniza subsansamble pentru Tractorul.  Acum a reuşit să asambleze şi primele utilaje. Cei interesaţi n-au fost totuşi românii, ci egiptenii.

21 feb, 2012 | RTV.net

De la o producţie de un tractor la 9 minute, cât se făcea în România în perioada comunistă s-a ajuns la nimic. Poarta vestitei fabrici din Braşov s-a închis.

După 20 de ani însă am exportat din nou tractoare. Când au văzut că au aşa mare căutare, cei de la uzina din Băicoi s-au apucat de treabă. Era singura şansă pentru a scăpa de faliment. Au extins activitatea de la simple subansamble la întreaga maşinărie. Acum exportă în Egipt.

"Speram ca de luna viitoare sa nu fie numai 10, sa fie lunar 10, 15 sau 20. Dacă nu facem şi tractoare şi orice cere piaţa, nu reuşim", a explicat Constantin Dincă, coordonator la fabrica de tractoare din Băicoi.

"Pentru egipteni, aceste tractoare sunt cam cum era Dacia o data la noi în Romania. Dădeam 70 de mii de lei pe ea, o tineam trei ani de zile si o vindeam cu 90 de mii, a spus directorul adjunct al fabricii.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Există un proiect şi pentru România.

"Avem in curs de omologare un prototip pentru piata romanească. Urmeaza sa definitivam dosarul de omologare RAR. Acesta este şi un tractor rutier nu este numai un tractor agricol, a precizat pentru România TV directorul tehnic Gheorghe Stănculescu.

Şi statul a încercat să se implice în promovarea Tractorului românesc prin programul Rabla. N-a avut mare succes din cauza costurilor foarte mari. Prima de casare este de 17 mii de lei, dar valoarea pe piaţă a unui tractor poate ajunge şi la 100 de mii. Preţul ar fi mult mai mic însă, dacă ar ajunge la vânzare şi cele româneşti.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO