Traderii cer Guvernului ucrainean să elimine restricţiile la exporturile de grâu

Uniunea traderilor de cereale din Ucraina (UGA) a cerut marţi Guvernului de la Kiev să elimine restricţiile la exporturile de grâu deoarece stocurile sunt la un nivel foarte mare iar livrările peste hotare nu ar afecta securitatea alimentară a Ucrainei, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 05 apr. 2022, 15:57
Traderii cer Guvernului ucrainean să elimine restricţiile la exporturile de grâu

Luna trecută, autorităţile de la Kiev au introdus licenţe la export pentru grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui însă după doar două săptămâni Guvernul ucrainean a ridicat restricţiile la export în cazul porumbului şi uleiul de floarea soarelui, scrie Agerpres.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori mondiali de cereale iar în ceea ce priveşte uleiul de floarea soarelui este cel mai mare exportator mondial.

După ce în 2021 a recoltat o cantitate de 33 de milioane de tone de grâu, Ucraina intenţiona iniţial ca în sezonul agricol actual, care se întinde între luna iulie 2021 şi luna iunie 2022, să exporte 25,3 milioane de tone de grâu. Însă livrările peste hotare aproape s-au oprit odată cu sfârşitul lunii februarie, din cauza invaziei ruseşti şi a blocadei ruseşti asupra porturilor de la Marea Neagră.

„Aproximativ 12 milioane de tone de grâu sunt depozitate în Ucraina, cu doar trei luni până la noua recoltă, iar consumul intern se poate ridica la 1,5 milioane de tone”, a informat UGA într-un comunicat de presă difuzat marţi. „Anularea licenţelor la export ar simplifica mecanismul pentru exporturile de grâu şi ar elibera capacităţi de depozitare pentru noua recoltă”, a adăugat UGA.

În mod tradiţional, Ucraina cultivă grâu de iarnă şi, potrivit traderilor, cea mai mare parte a recoltei din 2021 este în stare bună.

Guvernul de la Kiev nu a dat încă publicităţii estimările sale cu privire la recolta de grâu din acest an însă analiştii de la firma de consultanţă APK-Inform avertizează că ar putea scădea cu 53,7% până la 14,9 milioane de tone din cauza invaziei ruseşti.

La finele lunii martie, Ministerul ucrainean al Agriculturii a dat publicităţii un comunicat conform căruia Ucraina discută cu România despre posibilitatea de a exporta produse agricole prin portul Constanţa, în condiţiile în care invazia Rusiei a blocat porturile ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a înregistrat 715 de atacuri de acest tip numai în luna mai,......
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea ...
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă – studiu EY România
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă, ...