Traderul din sectorul energiei Mercuria investeşte 50 mil. dolari în compania Amromco Energy

Mercuria, una dintre cele mai mari companii intergrate de energie şi comerţ de mărfuri din lume, investeşte 50 de milioane de dolari în firma Amromco Energy, printr-un parteneriat încheiat cu fondul First Reserve, acţionar majoritar al producătorului de gaze din România.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 08:20
Traderul din sectorul energiei Mercuria investeşte 50 mil. dolari în compania Amromco Energy

„Capitalul va fi utilizat în scopul accelerării dezvoltării companiei Amromco în România şi în spaţiul Europei de Est prin extinderea parteneriatelor existente şi consolidarea poziţiei deţinute în plan regional. Partenerii includ companiile Petrom, sucursală a OMV şi cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Est, precum şi Romgaz, o companie cu capital de stat şi cel mai mare producător de gaze naturale din România”, se arată într-un comunicat al Amromco Energy.

Investiţia va asigura, de asemenea, fonduri suplimentare necesare accelerării dezvoltării celorlalte active existente ale companiei, care includ 30 de perimetre de exploatare, dezvoltare şi explorare pe teritoriul României.

În urma tranzacţiei finalizate recent, Amromco a achiziţionat de la Petrom trei câmpuri petroliere în partea de nord-est a României, intenţionând să continue colaborarea cu această companie în regiune. Mai mult, Amromco a dezvoltat un parteneriat cu Romgaz începând cu anul 2003. În acest timp, compania a derulat operaţiuni de dezvoltare şi reabilitare a producşiei în mai multe câmpuri deţinute de Romgaz, totalizând o producţie suplimentară de aproximativ 2 miliarde de metri cubi.

„Caparte integranta a acordului, Amromco şi Mercuria vor stabili, de asemenea, o asociere de marketing pentru derularea activităţilor de comerţ pe teritoriul României, oferind oportunităţi suplimentare în sectorul vânzării de gaze”, se menţionează în comunicat.

Arie Pilo, directorul de investitii în cadrul companiei Mercuria, a fost numit în Consiliul Amromco în calitate de director non-executiv.

First Reserve va rămâne în continuare acţionarul majoritar al Amromco.

„Amromco are o cotă de succes de 80% în operaţiuni de foraj şi reparaţii capitale. Fluxurile de numerar rezultate din producţia curentă sunt în creştere, fundamentând compania, şi dând naştere unor noi oportunităţi şi valoare adaugată pentru acţionari. Prin combinarea liberalizării preţului la gaze în România cu oportunităţile pe piaţa de export, Amromco deţine o poziţie care îi asigură beneficii din tarifarea îmbunătăţită a gazelor”, arată sursa citată.

Reprezentanţii Amromco precizează că investiţiile făcute de Mercuria determină dezvoltarea accelerată a companiei, prin creşterea producţiei din active existente şi achiziţionarea de noi oportunităţi în Europa de Est. De asemenera, acordul plasează compania într-o poziţie benefică în vederea încheierii altor parteneriate strategice cu companii de petrol şi gaze care se impun în plan regional.

„Considerăm că România va deveni un punct energetic central în zonă, iar Amromco deţine poziţia unică ce îi permite să devină unul dintre participanţii de seamă în cadrul pieţei liberalizate de gaze în curs de desfăşurare”, a declarat, Shameek Konar, director de investiţii în cadrul companiei Mercuria.

Amromco Energy este o companie independentă producătoare de petrol şi gaze şi deţine peste 27 perimetre de exploatare şi explorare şi peste 300 de angajaţi în România. Compania are sediul central în Houston, Texas.

Mercuria, cu sediul central la Geneva, activează în Europa, America de Nord şi Asia, prin 37 de birouri în 28 de ţări şi are peste 1.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...