Traderul din sectorul energiei Mercuria investeşte 50 mil. dolari în compania Amromco Energy

Mercuria, una dintre cele mai mari companii intergrate de energie şi comerţ de mărfuri din lume, investeşte 50 de milioane de dolari în firma Amromco Energy, printr-un parteneriat încheiat cu fondul First Reserve, acţionar majoritar al producătorului de gaze din România.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 08:20
Traderul din sectorul energiei Mercuria investeşte 50 mil. dolari în compania Amromco Energy

„Capitalul va fi utilizat în scopul accelerării dezvoltării companiei Amromco în România şi în spaţiul Europei de Est prin extinderea parteneriatelor existente şi consolidarea poziţiei deţinute în plan regional. Partenerii includ companiile Petrom, sucursală a OMV şi cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Est, precum şi Romgaz, o companie cu capital de stat şi cel mai mare producător de gaze naturale din România”, se arată într-un comunicat al Amromco Energy.

Investiţia va asigura, de asemenea, fonduri suplimentare necesare accelerării dezvoltării celorlalte active existente ale companiei, care includ 30 de perimetre de exploatare, dezvoltare şi explorare pe teritoriul României.

În urma tranzacţiei finalizate recent, Amromco a achiziţionat de la Petrom trei câmpuri petroliere în partea de nord-est a României, intenţionând să continue colaborarea cu această companie în regiune. Mai mult, Amromco a dezvoltat un parteneriat cu Romgaz începând cu anul 2003. În acest timp, compania a derulat operaţiuni de dezvoltare şi reabilitare a producşiei în mai multe câmpuri deţinute de Romgaz, totalizând o producţie suplimentară de aproximativ 2 miliarde de metri cubi.

„Caparte integranta a acordului, Amromco şi Mercuria vor stabili, de asemenea, o asociere de marketing pentru derularea activităţilor de comerţ pe teritoriul României, oferind oportunităţi suplimentare în sectorul vânzării de gaze”, se menţionează în comunicat.

Arie Pilo, directorul de investitii în cadrul companiei Mercuria, a fost numit în Consiliul Amromco în calitate de director non-executiv.

First Reserve va rămâne în continuare acţionarul majoritar al Amromco.

„Amromco are o cotă de succes de 80% în operaţiuni de foraj şi reparaţii capitale. Fluxurile de numerar rezultate din producţia curentă sunt în creştere, fundamentând compania, şi dând naştere unor noi oportunităţi şi valoare adaugată pentru acţionari. Prin combinarea liberalizării preţului la gaze în România cu oportunităţile pe piaţa de export, Amromco deţine o poziţie care îi asigură beneficii din tarifarea îmbunătăţită a gazelor”, arată sursa citată.

Reprezentanţii Amromco precizează că investiţiile făcute de Mercuria determină dezvoltarea accelerată a companiei, prin creşterea producţiei din active existente şi achiziţionarea de noi oportunităţi în Europa de Est. De asemenera, acordul plasează compania într-o poziţie benefică în vederea încheierii altor parteneriate strategice cu companii de petrol şi gaze care se impun în plan regional.

„Considerăm că România va deveni un punct energetic central în zonă, iar Amromco deţine poziţia unică ce îi permite să devină unul dintre participanţii de seamă în cadrul pieţei liberalizate de gaze în curs de desfăşurare”, a declarat, Shameek Konar, director de investiţii în cadrul companiei Mercuria.

Amromco Energy este o companie independentă producătoare de petrol şi gaze şi deţine peste 27 perimetre de exploatare şi explorare şi peste 300 de angajaţi în România. Compania are sediul central în Houston, Texas.

Mercuria, cu sediul central la Geneva, activează în Europa, America de Nord şi Asia, prin 37 de birouri în 28 de ţări şi are peste 1.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...