Bună dimineaţa, Bucureşti. Capitala este pe primul loc în lume la cele mai aglomerate dimineţi în trafic

Şoferii din Bucureşti au parte de cele mai grele dimineţi în trafic. Petrec cu 89% mai mult timp, adică 27 de minute în plus, la fiecare 30 de minute de rulat în trafic, la orele de vârf din cursul dimineţii faţă de orele din restul zilei, conform studiului realizat de compania TomTom pentru anul 2018. Capitala României are nivelul congestiilor din trafic, în orele dimineţii, mai ridicat ca cel din oraşe precum Mumbai, cel mai aglomerat oraş din lume, Mexico City, Istanbul, Moscova, New Delhi, Bangkok, Beijing, Paris, Londra, New York sau Los Angeles.
Economica.net - mar, 04 iun. 2019, 19:28
Bună dimineaţa, Bucureşti. Capitala este pe primul loc în lume la cele mai aglomerate dimineţi în trafic

Traficul din Bucureşti în orele de vârf ale dimineţilor din zilele lucrătoare (luni-vineri) înregistrează cele mai mari congestii dintre toate oraşele din lume care au făcut obiectul studiului realizat de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom.

Pentru fiecare jumătate de oră petrecută în trafic în orele de vârf ale dimineţilor lucrătoare (luni-vineri), şoferii din Capitală mai pierd încă 27 de minute. Mai exact, pentru un drum prin Bucureşti care ar dura o oră, în altă perioadă din zi, în afara orelor de vârf din dimineţi şi din după-amiezi şi seri, conducătorii auto parcurg aceeaşi distanţă înntr-o oră şi 54 de minute, aproape dublu. Mai precis, timpul petrecut este cu 89% mai lung, în cele mai aglomerate ore ale dimineţilor.

Cea mai aglomerată oră pentru traficul de dimineaţă din Bucureşti (zile lucrătoare) este ora 8. Atunci congestia atinge valori cuprinse între 77% şi 93%. Cele mai lejere ore de vârf din dimineţile lucrătoare sunt, surprinzător, în zilele de vineri (77%) şi joi (88%). Cele mai grele dimineţi sunt în zilele de marţi şi miercuri, ambele la un nivel de congestie de 93%.

Din punctul de vedere al blocajelor din trafic (medie anuală), capitala României se află pe primul loc în UE în 2018, dar, în clasamentul global a coborât, până pe locul al unsprezecelea, faţă de locul 10 în lume şi locul 1 în UE, în 2017

Şoferii din Bucureşti petrec cu 89% mai mult timp, adică 27 de minute în plus, la fiecare 30 de minute de rulat în trafic, la orele de vârf din cursul dimineţii.

După-amiaza şi seara situaţia este şi mai rea. Timpul petrecut în plus, la fiecare 30 de minute de mers cu maşina, este cu 94% mai mare, adică 28 de minute în plus, la fiecare jumătate de oră. Practic, bucureştenii stau de două ori mai mult în trafic în orele de vârf, faţă de orele obişnuite. Dar în acest caz, sunt multe oraşe cu congestii mult mai mari, peste 100%.

La nivel global, Bucureştiul s-a situat pe locul 11 în 2018, după ce în 2017 a fost pe locul zece. În medie, şoferii din Bucureşti irosesc cu 48% mai mult timp blocaţi în trafic, faţă de o medie de 65% în Mumbai (India), 63% în Bogota (Columbia), 58% în Lima (Peru), 58% în New Delhi (India) şi 56% în Moscova (Rusia). Mumbai, Bogota, Lima, New Delhi şi Moscova sunt cele mai aglomerate cinci oraşe din lume, conform TomTom.

Situaţia traficului din Bucureşti pentru anul 2018 poate fi consultată aici.

Clasamentul complet realizat de TomTom pentru anul 2018 poate fi consultat aici.

Singurul oraş care are un nivel egal al congestiei din trafic, în orele de vârf ale dimineţilor lucrătoare, cu Bucureştiul este Chongqing, China.

În Europa, cele mai cele mai aglomerate cinci oraşe sunt Moscova, Istanbul, Bucureşti, Sankt Petersburg şi Kiev. De asemenea, Bruxelles, Londra şi Paris sunt pe locurile 11, 12 şi 13.

În America de Nord, cele mai aglomerate oraşe sunt Mexico City, Los Angeles, Vancouver, New York şi San Francisco.

În ultimul deceniu au sporit blocajele în trafic pe plan global şi aproape 75% din oraşele incluse în clasamentul TomTom au devenit mai aglomerate sau şi-au menţinut congestia în perioada 2017 – 2018, doar 90 de oraşe înregistrând un declin.

O metodă de reducere a blocajelor înregistrate în trafic o reprezintă restricţionarea folosirii autovehiculelor. Interzicerea unor maşini în anumite zile a fost implementată cu succes în oraşe ca Manila, Mexico City, Bogota şi Beijing. Decizia Londrei de a introduce o taxă pentru vehiculele care circulă în zonele aglomerate a avut un efect similar.

Alte oraşe, cum ar fi Dhaka, Jakarta, Lahore sau cele din China şi India şi-au extins reţeaua de metrou, dar analiştii avertizează că ar putea să nu fie suficient pentru decongestionarea traficului.

Al optulea raport ”TomTom Traffic Index” a analizat datele privind traficul urban din 403 de oraşe din 56 de state de pe şase continente.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...