Traicu (MECMA): Există stocuri suficiente pentru asigurarea consumului de energie şi gaze în iarnă

Cantităţile necesare consumului de energie electrică şi de gaze naturale pentru iarna 2012 - 2013 permit parcurgerea eventualelor momente cu temperaturi de minus 20 de grade, cele mai scăzute temperaturi urmând să fie înregistrate la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, marţi, după prima întâlnire a Comandamentului de iarnă 2012 - 2013.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 12:27
Traicu (MECMA): Există stocuri suficiente pentru asigurarea consumului de energie şi gaze în iarnă

‘Cantităţile de combustibil preconizate pentru consum sunt de 18 milioane tone lignit, 1,855 milioane tone huilă, 5,950 miliarde normali metri cubi gaze naturale, 156.000 tone păcură. Producţia estimată pentru perioada iernii este de 33,709 milioane MWh şi 14,762 milioane gigacalorie. Comandamentele de iarnă au făcut ca modul de estimare să aibă un grad de precizie ridicat’, a afirmat Rodin Traicu.

Stocurile constituite, la ora actuală, depăşesc 100% din cantitatea prognozată. ‘Rezerva de energie din marile lacuri este de 1,9 milioane GW. Gradul de umplere a marilor lacuri este de 63,42%. Debitul Dunării se menţine la 3.000 metri cubi pe secundă’, a spus Traicu.

Consumul de gaze se va apropia de 15 miliarde metri cubi, 30% din import şi 70% din producţia internă.
‘Importul de gaze a fost estimat între 250 milioane şi 300 milioane normali metri cubi’, a precizat oficialul MECMA.

Aceasta a adăugat că programele de reparaţii pentru marile grupuri energetice au fost realizare în totalitate, că programele investiţionale sunt în grafic şi că lucrările care vizează grupurile energetice pe cărbune se află în graficele convenite pentru obţinerea autorizaţiilor integrate de mediu.
‘Trecerea iernii va fi fără probleme. Sfârşitul lunii ianuarie – început de februarie va fi maximul înregistrat de temperaturi minime’, a precizat secretarul de stat.

Stocurile de gaze se cifrează în jurul a 2,9 miliarde metri cubi.
‘Am făcut simulări cu Transgaz, Romgaz şi furnizorii pentru funcţionarea sistemului integrat pe timp de iarnă la minus 20 de grade. Temperatura medie a fost de minus 19 grade iarna trecută. Se poate asigura fără probleme încălzirea Bucureştiului’, a spus Traicu.

Te-ar mai putea interesa și
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei......
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai agresiv”
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai ...
Creşterea americană trebuie să rămână pozitivă fără a fi prea puternică pentru a putea opri inflaţia, a indicat ...