Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București

Odată cu achiziția celor 100 de tramvaie de la Arad, Primăria Capitalei trebuie să mai investească în modernizarea de linii, dar și în alungirea unor peroane. În caz contrar, noile tramvaie de 36 de metri, care ar trebui să sosească începând din vara anului viitor, nu vor încăpea în toate stațiile.
Anemona Andone - mar, 18 mai 2021, 22:06
Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București

Astra Vagoane Călători va livra 100 de tramvaie în București, în urma contractului semnat pe 11 mai, după mai multe luni de tergiversări. În lungime de 36 de metri, acestea vor reprezenta o premieră pentru Capitală, unde cel mai lung tramvai are cu aproape 10 metri mai puțin.

“Complementar achiziției de tramvaie, pe secțiunile de traseu unde este cazul, se vor efectua lucrări de infrastructură de tipul: modernizare cale de rulare + infrastructură si suprastructură corespunzătoare, modernizare peroane pentru a corespunde lungimii noilor tramvaie”, se arată în studiul de oportunitate pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie, publicat în aprilie 2018.

Într-un tabel din documentul citat (foto jos) este propusă modernizarea a 49 de peroane, din care cele mai multe, respectiv 20, pe linia tramvaiului 41, cel mai folosit mijloc de transport în comun de suprafață din România.

tramvaie bucuresti

Pe lângă cele 49 de peroane, studiul propune modernizarea a 27 de kilometri de tramvai (cale simplă), precum și a depourilor unde vor fi garate noile tramvaie (Giurgiului, Militari, Dudești și Alexandria).

Trebuie precizat că, între timp, Societatea de Transport București (STB) demarase acțiunea de modernizare a unor stații, cel puțin pe linia tramvaiului 41. Contactați cu privire la reluarea lucrărilor de alungire a peroanelor, reprezentanții STB nu au răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Rămâne de văzut dacă peroanele prea scurte vor fi alungite până la venirea noilor tramvaie.

Primul tramvai, în august 2022

Astra Vagoane Călători ar urma să livreze primul tramvai pentru București în august 2022, după cum a declarat edilul-șef Nicușor Dan. „Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, în luna august a anului viitor, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate 4 tramvaie în fiecare lună”, a precizat primarul general.
tramvai imperio bucuresti
Potrivit unor declarații anterioare ale reprezentanților producătorului din Arad, capacitatea de producţie a Astra este de circa şase tramvaie pe lună, în condiţiile în care se lucrează într-un singur schimb. Amintim că Astra Vagoane Călători mai are de onorat comenzi în orașe precum Cluj, Arad, Oradea și Galați.

Tramvaiele noi vor circula pe 8 linii

„Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu începând cu anul 2022 și vor putea fi folosite de bucureșteni pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55”, a declarat Adrian Criț, director general Societatea de Transport București, cu ocazia semnării contractului pentru mult-așteptata achiziție.

Pe traseele menționate, tramvaiele noi vor circula cu o viteză sporită, asigurându-se totodată o semaforizare cu prioritate pentru transportul public de călători. Tramvaiele vor fi echipate cu sisteme IT – de informare călători (audio și video), supraveghere video, sistem de numărare călători, Wl-Fi și sistem de comunicare on-line.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...