Renaşte o industrie: tramvaiul românesc făcut cu nemţii a găsit primul client în ţară. VIDEO

Prototipul de tramvai Imperio a ieşit deja la plimbare prin Arad, atat ziua cât şi noaptea, într-o suită de curse demonstrative pentru localnici. Şase bucăţi din tramvaiul făcut pe o licenţă Siemens au fost cumpărate deja de Primăria din localitate, contractul semnându-se săptămâna trecută.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 21:28
Renaşte o industrie: tramvaiul românesc făcut cu nemţii a găsit primul client în ţară. VIDEO

Astra Vagoane Călători Arad a semnat, săptămâna trecută, un contract cu Primăria din localitate pentru livrarea a şase tramvaie moderne, de concepţie Siemens Germania, care să înlocuiască în parte tramvaiele vechi din Arad. Contractul este de 8,4 milioane de euro iar banii provin dintr-un împrumut de la BERD.

Astra Arad, fabricantul tramvaiului, a câştigat o licitaţie la care mai participase şi compania poloneză PESA.  Tramvaiele denumite Imperio vor fi realizate la Arad, după patentul Siemens, primul urmând a ieşi pe străzi în 30 de săptămâni. Fabrica arădeană a construit şi un prototip, care a circulat deja şi care poate fi văzut „pe viu” la depoul din localitate.

Toate cele şase tramvaie sunt formate din trei module şi au podea coborâtă pe toată lungimea. Acelaşi model de tramvai circulă şi în marea majoritate a oraşelor din Germania, dar şi în multe metropole mari din Europa.

Contractul cu municipilitatea din Arad este primul câştigat de Astra pentru furnizarea acestui tramvai către un oraş din România. Tramvaiul are un preţ de circa 1,4 milioane de euro.

Fabricarea tramvaielor la Arad presupune practic naşterea unei noi industrii în România. Ţara noastră nu produce tramvaie moderne, Atelierele Centrale ale RATB mulţumindu-se să construiască unul-două tramvaie Bucur pe an, pe care le livrează Regiei de Transport din Capitală. Pe lângă faptul că reprezintă o tehnologie de acum trei decenii, nici aceste Bucur nu sunt prea multe.

Potrivit bugetului pe 2014 al RATB, bani pentru achiziţii de noi mijloace de transport nu există, mai puţin „câteva milioane de euro” pentru achiziţia de tramvaie noi Bucur. Tramvaiele Bucur costă circa 900.000 de euro bucata.

Potrivit lui Ion Dedu, director Transporturi în Primăria Capitalei, există un proiect de înscriere pe fonduri europene a achiziţiei de mijloace noi de transport. Este de durată, însă, fiind puţin probabilă implementarea lui în acest an, şi va funcţiona numai la cumpărarea de mijloace de transport eco. Dimensiunea în bani a proiectului încă nu a fost stabilită.

Marea majoritate a tramvaielor din Bucureşti au o vechime de două decenii, sau chiar mai mult. Consumă mult curent, au podea ridicată ce nu permite urcarea în condiţii de siguranţă a copiilor şi invalizilor, sunt ruginite şi nu au aer condiţionat. De fapt, Bucureştiul rămâne ultima capitală europeană ce nu dispune de tramvaie cu aer condiţionat.

În restul oraşelor din România unde circulă tramvaie, situaţia este chiar şi mai rea. Tramvaiele fie sunt vechi şi de 50 de ani, fie sunt luate la doua sau chiar a treia mână din ţările din Vest. Unele reprezintă donaţii.

Astra Arad este fabrica care a construit primele trenuri de metrou şi majoritatea trenurilor pentru călători din România. Compania este deţinută de omul de afaceri român Valer Blidar.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...