Renaşte o industrie: tramvaiul românesc făcut cu nemţii a găsit primul client în ţară. VIDEO

Prototipul de tramvai Imperio a ieşit deja la plimbare prin Arad, atat ziua cât şi noaptea, într-o suită de curse demonstrative pentru localnici. Şase bucăţi din tramvaiul făcut pe o licenţă Siemens au fost cumpărate deja de Primăria din localitate, contractul semnându-se săptămâna trecută.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 21:28
Renaşte o industrie: tramvaiul românesc făcut cu nemţii a găsit primul client în ţară. VIDEO

Astra Vagoane Călători Arad a semnat, săptămâna trecută, un contract cu Primăria din localitate pentru livrarea a şase tramvaie moderne, de concepţie Siemens Germania, care să înlocuiască în parte tramvaiele vechi din Arad. Contractul este de 8,4 milioane de euro iar banii provin dintr-un împrumut de la BERD.

Astra Arad, fabricantul tramvaiului, a câştigat o licitaţie la care mai participase şi compania poloneză PESA.  Tramvaiele denumite Imperio vor fi realizate la Arad, după patentul Siemens, primul urmând a ieşi pe străzi în 30 de săptămâni. Fabrica arădeană a construit şi un prototip, care a circulat deja şi care poate fi văzut „pe viu” la depoul din localitate.

Toate cele şase tramvaie sunt formate din trei module şi au podea coborâtă pe toată lungimea. Acelaşi model de tramvai circulă şi în marea majoritate a oraşelor din Germania, dar şi în multe metropole mari din Europa.

Contractul cu municipilitatea din Arad este primul câştigat de Astra pentru furnizarea acestui tramvai către un oraş din România. Tramvaiul are un preţ de circa 1,4 milioane de euro.

Fabricarea tramvaielor la Arad presupune practic naşterea unei noi industrii în România. Ţara noastră nu produce tramvaie moderne, Atelierele Centrale ale RATB mulţumindu-se să construiască unul-două tramvaie Bucur pe an, pe care le livrează Regiei de Transport din Capitală. Pe lângă faptul că reprezintă o tehnologie de acum trei decenii, nici aceste Bucur nu sunt prea multe.

Potrivit bugetului pe 2014 al RATB, bani pentru achiziţii de noi mijloace de transport nu există, mai puţin „câteva milioane de euro” pentru achiziţia de tramvaie noi Bucur. Tramvaiele Bucur costă circa 900.000 de euro bucata.

Potrivit lui Ion Dedu, director Transporturi în Primăria Capitalei, există un proiect de înscriere pe fonduri europene a achiziţiei de mijloace noi de transport. Este de durată, însă, fiind puţin probabilă implementarea lui în acest an, şi va funcţiona numai la cumpărarea de mijloace de transport eco. Dimensiunea în bani a proiectului încă nu a fost stabilită.

Marea majoritate a tramvaielor din Bucureşti au o vechime de două decenii, sau chiar mai mult. Consumă mult curent, au podea ridicată ce nu permite urcarea în condiţii de siguranţă a copiilor şi invalizilor, sunt ruginite şi nu au aer condiţionat. De fapt, Bucureştiul rămâne ultima capitală europeană ce nu dispune de tramvaie cu aer condiţionat.

În restul oraşelor din România unde circulă tramvaie, situaţia este chiar şi mai rea. Tramvaiele fie sunt vechi şi de 50 de ani, fie sunt luate la doua sau chiar a treia mână din ţările din Vest. Unele reprezintă donaţii.

Astra Arad este fabrica care a construit primele trenuri de metrou şi majoritatea trenurilor pentru călători din România. Compania este deţinută de omul de afaceri român Valer Blidar.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...