Tramvaiul românesc făcut cu Siemens, bătut de cel polonez de fiecare dată când se întâlnesc

După ce a pierdut, la Cluj, licitaţia organizată de Municipalitate pentru achiziţia de tramvaie, Imperio de la Astra Vagoane Călători Arad a pierdut şi la Sofia o licitaţie similară tot în faţa concurenţilor PESA din Polonia. Patronul Astra încearcă să găsească o explicaţie e eşecurilor.
Florin Cojocaru - joi, 04 iul. 2013, 21:01
Tramvaiul românesc făcut cu Siemens, bătut de cel polonez de fiecare dată când se întâlnesc

Compania Astra Vagoane Călători, producătoare a tramvaiului Imperio, a eşuat pentru a doua oară la o licitaţie municipală pentru achiziţia de tramvaie în faţa aceluiaşi concurent. Deşi Imperio este fabricat pe o licenţă Siemens, anul trecut, la Cluj, şi acum, la Sofia, a pierdut în faţa polonezilor de la PESA care vând un model inferior tehnic celui românesc.

Dacă anul trecut licitaţia de la Cluj-Napoca a fost pierdută pentru că preţul era mai mare decât cel cu care au venit polonezii, acum Imperio a pierdut chiar dacă se oferea mai ieftin. „Am fost cu 150.000 de euro pe tramvai mai ieftini decât PESA şi tot am pierdut. Ni s-a cerut o dovadă că aceste tramvaie circulă pe undeva, referinţe. Ei bine, acest tramvai circulă în vreo 20 de oraşe din Germania, numai că acelea sunt produse în Germania. Dacă sunt făcute la noi, brusc nu mai sunt bune. Noi chiar am depus un memoriu de protest la Comisia Europeană pentru că trebuie să se înceteze cu discriminarea” , a spus, pentru ECONOMICA.NET, patronul Astra,  Valer Blidar.

Potrivit acestuia, proiectul Imperio se învârte într-un cerc vicios: nu vinde pentru că nu are referinţe şi nu are cum să aibă referinţe dacă nu se vinde. „Nu ne susţine nimeni. Anul trecut, la Cluj, ne-au pus românii noştri beţe în roate, ce pretenţii să avem de la bulgari? În Polonia, când PESA a scos un nou model de tramvai, statul a făcut imediat o comandă de 100 de tramvaie. La noi, nimic”, se plânge Blidar. Totuşi , acesta este convins că în perioada următoare va vinde primele tramvaie, la un an după ce a ieşit prototipul. 

Primăria sofiotă a încheiat, în 21 iunie, un contract de  33,5 milioane de euro cu PESA pentru achiziţia a 20 de tramvaie cu podea joasă, adică circa 1,7 milioane de euro pentru fiecare tramvai. Suma include şcolirea vatmanilor şi piese de schimb pe cinci ani,a anunţat presa bulgară.

În noiembrie 2011, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a organizat o licitaţie publică în vederea achiziţionării a 12 tramvaie. La licitaţie s-au prezentat trei ofertanţi: o companie din Franţa, care a fost descalificată la data organizării licitaţiei, firma PESA (Pojajzdy Szynowe Pesa Bydgoszcz) din Polonia şi Astra Vagoane Călători, compania arădeană propunând administraţiei clujene tramvaiul Imperio realizat la Arad în colaborare cu Siemens, lider mondial în domeniu.

Rezultatul licitaţiei a fost făcut cunoscut la sfârşitul anului trecut, câştigătoare fiind declarată firma PESA din Polonia, pe motiv că ar fi oferit preţul cel mai mic, adică cu 3,9 la sută mai puţin decât competitorul său român.

Nemulţumiţi de rezultatul licitaţiei, cei de la Astra Arad au sesizat Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) care, după ce a analizat documentele licitaţiei, a dispus descalificarea firmei PESA, confirmând că nu a respectat condiţii elementare impuse de caietul de sarcini, tramvaiul propus de aceasta neavând toate uşile duble şi nici podeaua complet coborâtă. Mai mult, diferenţa de preţ pe tramvai s-ar fi acoperit în primele trei luni din factura la electricitate, având în vedere că Imperio este mult mai eficient energetic faţă de Swing, spune Blidar.

Municipalitatea Cluj-Napoca a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel şi a şi câştigat procesul. Decizia este definitivă şi irevocabilă iar Astra Vagoane a pierdut definitiv şansa de a livra tramvaie la Cluj -Napoca

Polonezii de la PESA au venit cu un preţ de 1,47 milioane de euro pentru tramvaiul Swing, în timp de Astra Vagoane a cerut 1,528 milioane de euro pentru Imperio. Întregul contract avea valoarea de circa 20 de milioane de euro.

 Tramvaiul Imperio este realizat în colaborare de Astra Vagoane Călători şi Regia de Transport Bucureşti cu licenţă Siemens. Miza cea mare era să se vândă Imperio Primăriei Bucureşti.  Până acum, însă, PMB nu a făcut nicio licitaţie deschisă pentru achiziţia de tramvaie, RATB fiind lăsată să folosească tramvaiul Bucur de la Atelierele Centrale, aflate în posesia Regiei.

Tramvaiul Imperio are la bază un patent Siemens şi este construit în două variante: cu un burduf şi cu două, este prevăzut cu podea joasă, camere de supraveghere video, aer condiţionat şi controloare electronice de bilete. Boghiurile tramvaiului sunt prevăzute să reziste până la viteze de 200 de km/oră lucru care îl face bun şi pentru folosirea lui drept metrou de suprafaţă. Imperio are o capacitate de 300 de pasageri.

Tramvaiul PESA are o capacitate de 296 de călători, dintre care 44 pe scaune, patru uşi duble şi două simple, sisteme video şi HI-FI.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...