Cel mai mare producător de carne de pasăre din România intră în top 10 al latifundiarilor

Transavia, liderul pieţei cărnii de pasăre din România, a ajuns în topul celor mai mari beneficiari de subvenţii pe suprafaţă. Compania exploatează aproximativ 700 de hectare, pe care le cultivă cu cereale.
Alina Stanciu - mar, 12 mai 2015, 21:00
Cel mai mare producător de carne de pasăre din România intră în top 10 al latifundiarilor

SC Transavia SA, liderul pieţei cărnii de pui din România, a ajuns în top 10 cei mari mari beneficiari de subvenţii pe suprafaţă (plăţi prin Fondul Fondul European de Garantare in Agricultură-FEGA), potrivit unui clasament realizat pentru ECONOMICA.NET de către Agenţia de Plată din Agricultură. Producătorul, care a decis în 2011 să înfiinţeze o divizie vegetală pentru a-şi reduce astfel costurile de producţie asigurându-şi propriile furaje, a încasat în anul agricol 2014 subvenţii în valoare de aproximativ 4,7 milioane de lei, în contul plăţii pe suprafaţă. A ajuns astfel al zecelea cel mai mare beneficiar de subvenţii pe suprafaţă din România, potrivit datelor aferente campaniei agricole 2014. 

Şi-a majorat suprafaţa

Din calculele ECONOMICA.NET, având în vedere că valoarea subvenţiei pe hectar a fost în anul agricol 2014 de 156,89 de euro, suprafaţa exploatată de Transavia pentru care a încasat subvenţie s-a cifrat la aproximativ 6.700 de hectare de teren.  Cu un an în urmă, Transavia a încasat de la APIA, prin Fondul European de Garantare in Agricultură (FEGA),  peste 642.200 de euro (aproximativ 2,8 milioane de lei) şi plăţi FEADR (pentru proiecte ) de 440.130 euro (1,9 milioane de lei). Astfel, suprafaţa exploatată de companie pentru care s-au solicitat subvenţii a fost, din calculele ECONOMICA.NET, de aproximativ 400 de hectare de teren. „Anul acesta am mai făcut două ferme vegetale, una în Alba şi una în Cluj. (…) Am reuşit să ne asigurăm în totalitate cantitatea de cereale care ne trebuie anul viitor, la dimensiunile care le avem acum”, declara în octombrie 2014, pentru Mediafax, Ioan Popa, directorul general şi proprietarul grupului Transavia.

Potrivit informaţiilor publicate de companie, divizia de ferme vegetale a Transavia se bazează pe terenuri agricole arendate sau cumparate, pentru fiecare fermă fiind gândite în jur de 3.000 de hectare. Compania are patru ferme vegetale la Spring, Ciuguzel (jud. Alba) şi la Rediu, respectiv Samboleni (jud. Cluj), toate dotate cu utilaje şi echipamente complete şi care pot deservi înfiinţarea culturilor agricole pe o suprafaţă de 10.000 ha. Suprafaţa arendată a companiei este de peste 7.000 ha.

Tansavia deţine 15 ferme de creştere a puilor de carne, două ferme de reproducţie şi două staţii de incubaţie, o fabrică de nutreţuri combinate, două abatoare de industrializare a cărnii şi o fabrică de procesare a cărnii, precum şi fermele vegetale.

Producţia de carne a companiei ajunge la peste 55.000 de tone de carne de pui în unităţile din Alba,Sibiu,Braşov,Harghita şi Cluj.

Transavia a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 459.7 milioane de lei şi un profit net de 46,2 milioane de lei. 

Contactaţi de ECONOMICA.NET, oficialii companiei au menţionat că nu pot vorbi în acest moment despre acest subiect.

Te-ar mai putea interesa și
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancţiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, şi......
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, ...
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi ...
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Una dintre parcările aeroportului din Stuttgart va avea un spațiu destinat parcării automatizate, un test realizat de ...