Profitul Transelectrica scade cu 73% în primul semestru şi ajunge la 28 milioane de lei

 CNTEE Transelectrica a afişat un profit net de 28 milioane de lei în primul semestru al acestui an, în scădere cu 73% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului semestrial transmis vineri Bursei de la Bucureşti.
AGERPRES - vin, 12 aug. 2022, 10:21
Profitul Transelectrica scade cu 73%  în primul semestru şi ajunge la 28 milioane de lei

„În S1 2022, Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilităţii activităţii comparativ cu S1 2021, determinată exclusiv de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU care a fost de trei ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor nete cu consumul propriu tehnologic (CPT) cu 258 milioane lei mai mari decât în anul precedent (+156%), depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani”, se precizează în documentul citat.

Veniturile totale operaţionale realizate în intervalul ianuarie-iunie 2022 au înregistrat o creştere de 83% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 2,6 miliarde lei, evoluţie determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport, de creşterea veniturilor din interconexiune, precum şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) au înregistrat de asemenea o creştere semnificativă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, la 2,57 miliarde lei, determinată exclusiv de creşterea preţului mediu al energiei electrice.

„Situaţia actuală a preţurilor pe piaţa angro a energiei electrice este fundamental diferită faţă de situaţia din S1 2021, puternic influenţată de creşterea preţurilor pe piaţa de energie electrică. Pieţele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrică au înregistrat preţuri istorice nemaiîntâlnite, aceasta situaţie fiind influenţată de contextul internaţional pe piaţa de energie, accentuat de conflictul din Ucraina”, precizează compania.

În perioada ianuarie – iunie 2022, s-au înregistrat scăderi ale consumului intern net de energie cu 5% şi a producţiei nete de cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În ceea ce priveşte mixul de producţie, în perioada ianuarie – iunie 2022 comparativ cu perioada similară a anului 2021, s-a înregistrat o scădere a componentei Nuclear cu 2% şi a componentei Hidro cu 28%. Creşteri s-au înregistrat din componenta Termo, în procent de 2% şi din surse Regenerabile în procent de 13%.

„Analizând ponderile componentelor mixului de producţie netă pentru intervalul ianuarie – iunie 2022 se observă că cea mai mare pondere, 35%, este reprezentată de componenta Termo, urmată de componenta Hidro 28%, iar energia produsă din surse regenerabile şi nucleară au o pondere de aproximativ 19% şi respectiv 18%”, se mai arată în documentul Transelectrica remis BVB.

Transelectrica gestionează şi operează o reţea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV şi 110 kV) şi 81 de staţii electrice de transformare pe teritoriul întregii ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum în Japonia
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum ...
Consumul de țigări a scăzut în Japonia cu 44% în cinci ani, de la introducerea produselor din tutun încălzit....
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta Comisiei Europene o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale, ...
Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an – Grindeanu
Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an – Grindeanu
Constructorul italian Astaldi/WeBuild anticipează că până la sfârșitul acestui an se va circula pe mega-podul de la ...
Viktor Orban: Ungaria este pregătită să ajute Serbia cu gaze dacă va avea nevoie
Viktor Orban: Ungaria este pregătită să ajute Serbia cu gaze dacă va avea nevoie
Ungaria are rezerve de gaze care îi pot acoperi consumul pentru o perioadă cuprinsă între cinci şi şase luni, a declarat ...