Transelectrica a atras 200 mil. lei printr-o emisiune de obligaţiuni, la o dobândă de 6,1% pe an

Transelectrica a încheiat anticipat oferta de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani prin care a atras 200 milioane lei (44,8 milioane euro), la o dobândă de 6,1% pe an, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decât titluri cu maturitate similară vândute recent de Ministerul Finanţelor.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 18:15
Transelectrica a atras 200 mil. lei printr-o emisiune de obligaţiuni, la o dobândă de 6,1% pe an

„Datorită subscrierii a cel puţin 20.000 de obligaţiuni (valoarea programată – n.r.), oferta de vânzare adresată exclusiv investitorilor calificaţi se închide anticipat în data de 17 decembrie, la ora 17:00. Oferta de obligaţiuni Transelectrica a fost suprasubscrisă şi devine astfel un punct de referinţă pentru emitenţi similari. Interesul sporit din partea investitorilor locali şi internaţionali este dovada unui mix echilibrat între calitatea emitentului, randament, lichiditate şi posibilitatea de diversificare a portofoliului prin instrumente cu venit fix locale. Pentru Transelectrica, beneficiul constă în diversificarea soluţiilor de finanţare, negarantate, la un preţ favorabil şi reducerea riscului valutar”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Transelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Emisiunea face parte dintr-un plafon de 900 milioane lei (201,6 milioane de euro) pentru astfel de împrumuturi în perioada 2013-2017 atât în lei, cât şi în valută, aprobat de acţionari în 30 septembrie.

Obligaţiunile emise în oferta încheiată marţi vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Dobânda pe care a stabilit-o compania, de 6,1% pe an, este mai mare decât costul mediu de finanţare pe care Ministerul Finanţelor Publice l-a acceptat la cea mai recentă licitaţie de vânzare de obligaţiuni cu scadenţă la cinci ani, de 4,9% pe an.

În prospectul de emisiune, se preciza că dobânda va fi stabilită undeva în intervalul 5,4% şi 6,4% pe an.

Oferta pentru vânzarea obligaţiunilor, a început pe 11 decembrie, şi urma să se încheie miercuri, 18 decembrie.

„Fondurile nete rezultate în urma emisiunii obligaţiunilor, după plata comisioanelor, onorariilor şi a altor cheltuieli cu privire la emisiunea obligaţiunilor, vor fi folosite în principal ca sursă de finanţare pentru investiţiile în extinderea şi consolidarea RET, precum şi pentru refinanţarea unor obligaţii financiare bilanţiere, în scopul optimizării structurii de finanţare a emitentului şi diminuării riscurilor aferente fluctuaţiilor de cost şi devalorizare a monedei naţionale”, potrivit prospectului de ofertă.

Oferta a fost intermediată de BCR.

Transelectrica a anunţat încă la sfârşitul lunii iunie că intenţionează să lanseze în noiembrie o emisiune de obligaţiuni prin care să împrumute circa 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro) de la investitori instituţionali.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,85%.

Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 0,14%, la 14,72 lei. La acest preţ, capitalizarea bursieră a companiei este de 1,079 miliarde lei (241,7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Departamentul de Stat a avertizat că proiectul Nord Stream 2 nu va avansa în cazul unei invazii ruseşti
Departamentul de Stat a avertizat că proiectul Nord Stream 2 nu va avansa în cazul unei invazii ruseşti
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat miercuri că Nord Stream 2, proiectul gazoductului ...
Noi sancţiuni rutiere pentru comportament agresiv sau depășiri neregulamentare
Noi sancţiuni rutiere pentru comportament agresiv sau depășiri neregulamentare
Guvernul urmează să aprobe printr-o ordonanţă modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile ...
Cu cât a majorat IKEA prețurile din România. Date oficiale
Cu cât a majorat IKEA prețurile din România. Date oficiale
Retailerul suedez de mobilă IKEA a operat și în România schimbări de prețuri, ca urmare a majorărilor apărute pe ...