1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Companii

Transelectrica ar putea distribui, în 2012, dividende de nouă ori mai mari faţă de 2011

Consiliul de Administraţie al Transelectrica (TEL) propune acţionarilor distribuirea unor dividende în valoare cumulată de 80,6 milioane lei (18,4 milioane euro), de peste nouă ori mai mari comparativ cu câştigul acordat anul trecut din profitul din 2010.

22 mar, 2012 | ECONOMICA.net

Valoarea dividendelor reprezintă 89% din profitul net preliminat anunţat de Transelectrica pentru anul trecut, de 90,2 milioane lei (21,3 milioane de euro). Câştigul de anul trecut a fost de zece ori peste profitul din 2010, de 9,5 milioane lei.

Guvernul a decis la finalul anului trecut să oblige din nou companiile şi regiile de stat să verse la buget aproape integral profitul obţinut, respectiv echivalentul a 85% din total, conform sistemului aplicat în 2010.

Dividendul brut pe care Transelectrica ar urma să-l acorde în acest an este de 1,1 lei/acţiune. Astfel, randamentul este de 6,7%, raportat la cel mai recent preţ al acţiunilor la bursă.

Propunerea de dividend va fi discutată într-o AGA programată pentru 26 aprilie, potrivit unui convocator transmis, joi, de Transelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendele ar urma să fie plătite începând cu data de 20 august.

Acţionarii vor discuta în aprilie şi rezultatele financiare înregistrate de companie anul trecut şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din acţiunile operatorului sistemului naţional de transport al energiei electrice şi derulează în prezent o ofertă secundară prin care vrea să vândă 15% din titlurile Transelectrica. Fondul Proprietatea este cel mai important acţionar minoritar, cu o participaţie de 13,49%.

În a şaptea zi a ofertei publice, preţul acestor titluri a crescut la bursă cu 2,25%, la 16,36 lei. Nivelul este apropiat de cele la care au fost subscrise cele mai multe acţiuni în ofertă, de 14,9 - 16 lei/titlu.

Oferta se va încheia marţi, 27 martie, iar până la finalul şedinţei de joi au fost subscrise 16,16% din acţiunile scoase la vânzare. Subscrierile au fost realizate la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei. Preţul final de vânzare va fi stabilit după închiderea ofertei. Valoarea subscrierilor este de 26,7 milioane lei (6,1 milioane euro).

Calculată la cel mai recent preţ de la bursă, capitalizarea Transelectrica este de aproape 1,2 miliarde lei (274,4 milioane euro).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO