Transelectrica: Avaria de la staţia Fundeni a fost cauzată de defecţiuni la dispozitivul de acţionare al întrerupătorului de 220 kV

Avaria înregistrată miercuri după-amiază în Staţia electrică de transformare 220/110/10 kV Fundeni a fost cauzată de defectarea unor elemente din dispozitivul de acţionare al întrerupătorului de 220 kV şi din circuitele secundare aferente autotransformatorului, informează, joi, Transelectrica.
Economica.net - joi, 02 nov. 2017, 07:33
Transelectrica: Avaria de la staţia Fundeni a fost cauzată de defecţiuni la dispozitivul de acţionare al întrerupătorului de 220 kV

Potrivit unui comunicat al companiei, defecţiunea a fost remediată în jurul orei 0:00, revenindu-se la schema de alimentare normală.

‘Avaria a avut loc, miercuri 1 noiembrie, la ora 16:40, în staţia electrică 220/110/10 kV Fundeni, fiind afectate mai multe cartiere din zona de est şi de nord a Capitalei. Precizăm că nu au avut loc deteriorări de echipamente în staţie. Până la ora 17:40 au fost realimentaţi în mod operativ toţi consumatorii afectaţi. Le cerem scuze tuturor consumatorilor afectaţi de avaria înregistrată în reţeaua Transelectrica’, se menţionează în comunicat.

Citeşte şi Semnal de alarmă: reţeaua electrică naţională este veche, multe echipamente şi-au depăşit durata de viaţă, dar reparaţiile sunt mici şi puţine

Avaria a afectat alimentarea unor staţii de transformare operate de E-Distribuţie Muntenia în partea de nord şi de est a Bucureştiului. Au existat probleme cu funcţionarea semafoarelor în zonele respective, dar şi cu iluminatul peroanelor în staţiile de metrou Iancului şi Pipera.

Pe 21 octombrie, la ora 4:32, în aceeaşi staţie electrică a mai avut loc o avarie, în urma căreia cartierele bucureştene Obor şi Fundeni, precum şi o parte din localităţile Otopeni, Afumaţi şi Fundeni au rămas fără energie electrică.

Borza: Avariile în reţeaua de transport şi distribuţie a energiei electrice nu trebuie să ne surprindă. Reţelele au o vechime de 30-40 de ani, iar investiţiile lipsesc

Avariile din ce în ce mai dese din reţeaua de transport şi distribuţie a energiei electrice nu ar trebui să ne surprindă, fiindcă acestea au o vechime de 30-40 de ani, iar cauza acestor disfuncţionalităţi este lipsa investiţiilor, potrivit deputatului independent Remus Borza.

‘Locuitorii mai multor cartiere din Bucureşti au rămas fără lumină. Nu ar trebui să ne surprindă avariile din ce în ce mai dese din reţeaua de transport şi distribuţie. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile şi a prostului management al operatorului naţional de transport de electricitate şi al preocupării obsesive de maximizare a profitului de către distribuitorii de electricitate cu capital străin. Reţelele de transport şi distribuţie au o vechime de 30-40 de ani. Pe lângă uzura morală, vorbim şi de pierderile din reţea de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfuncţionalităţi o reprezintă lipsa investiţiilor în întreţinerea şi modernizarea staţiilor de transformare sau a instalaţiilor de distribuţie şi transport. E greu să-ţi asumi investiţii câtă vreme statul îţi ia toţi banii din conturi’, afirmă Remus Borza într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Acesta reaminteşte că anul acesta Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine să distribuie dividende de 90% din profit, iar în urma cu 2 luni Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet ‘au mai plătit statului încă un dividend special reprezentând toate rezervele de lichiditate ale companiilor’.

‘Cu alte cuvinte, statul şi-a lăsat propriile companii în prag de iarnă fără bani de indispensabili’, spune deputatul.

Potrivit acestuia, Transelectrica, în ultimii ani, a realizat mai puţin de 50% din planul de investiţii în reţeaua electrică de transport, consecinţa fiind o serie de avarii în reţea.

‘Prima avarie majoră a fost pe 1 iunie 2016 în judeţul Argeş când o linie de înaltă tensiune de 220 kV de la Arefu a căzut. Au urmat câteva zeci de linii de 110 kV de la CEZ indisponibilizate. Întâmplarea a făcut ca eu să fiu chiar la centrala de la Vidraru. Aniversam 50 de ani de la punerea în funcţiune a uneia dintre cele mai mari centrale de sistem din România. Datorită intervenţiei instananee a Hidroelectrica, care a suplinit deficitul de energie din zona Argeş – Vâlcea prin încărcarea grupurilor de 510 MW de la Lotru Ciunget şi a grupurilor de 330 MW de la Râul Mare Retezat s-a evitat la secundă o pană generalizata de curent similară celei din 1977, care ar fi costat România câteva miliarde de euro. Pe 8 noiembrie 2016, a mai cedat o staţie de înaltă tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a indisponibilizat şi centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă. În Bucureşti, penele de curent au devenit ceva cotidian. Parcă suntem în anii 80’, explică Borza.

Parlamentarul subliniază că statul, în calitatea sa de acţionar la companiile energetice, trebuie să-şi asume investiţii în punerea în funcţiune de noi capacităţi de producţie energie, modernizarea şi upgradarea instalaţiilor şi liniilor de transport şi distribuţie de energie.

Miercuri, la ora 16:40, în Bucureşti a avut loc o avarie în reţeaua Transelectrica, fiind afectaţi consumatorii din zona de nord şi cea de est a Capitalei. Avaria a avut loc în staţia electrică 220/ 110/ 10 kV, iar realimentarea consumatorilor afectaţi a durat până la 17:40.

Avaria a afectat alimentarea unor staţii de transformare operate de E-Distribuţie Muntenia în partea de nord şi de est a Bucureştiului. Au existat probleme cu funcţionarea semafoarelor în zonele amintite, dar şi cu iluminatul peroanelor în staţiile de metrou Iancului şi Pipera.

Pe 21 octombrie, la ora 4:32, în aceeaşi staţie electrică a mai avut loc o avarie, în urma căreia cartierele bucureştene Obor şi Fundeni, precum şi o parte din localităţile Otopeni, Afumaţi şi Fundeni au rămas fără energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie, a anunţat, luni, ministrul......
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România ...
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla ca monedă oficială ...
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din Constanța
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din ...
Asocierea formată din companiile Altimate S.A,. Trident Servicii și Mentenanță S.A., UTI Construction and Facility Management ...