Transelectrica: Construcţia Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaş-Smârdan primeşte peste 33 de milioane de euro, bani europeni

Transelectrica a semnat joi contractul de finanţare pentru construcţia Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaş - Smârdan, o investiţie de 56,76 milioane de euro, din care 33,43 milioane de euro finanţare europeană nerambursabilă obţinută prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, informează un comunicat al companiei citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 03 oct. 2019, 12:48
Transelectrica: Construcţia Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaş-Smârdan primeşte peste 33 de milioane de euro, bani europeni

Prin acest contract este asigurată finanţarea pentru construirea unei linii electrice de 140 kilometri (138 km linie aeriană şi doi km cablu subteran). Această nouă investiţie va permite creşterea capacităţii SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023). Astfel va putea fi preluată producţia de energie din resurse regenerabile în condiţii de maximă siguranţă.

Contractul de finanţare a fost semnat la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de ministrul Roxana Mînzatu şi de Claudia-Gina Anastase, preşedintele Directoratului Transelectrica.

Finanţat prin intermediul POIM 2014 – 2020, cu 56,76 milioane euro (33,43 milioane fonduri nerambursabile), proiectul va asigura creşterea capacităţii Sistemului Energetic Naţional (SEN) pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile – noile centrale eoliene instalate în Dobrogea şi Moldova. Totodată, proiectul va sprijini eficientizarea interconectării reţelelor de energie electrică dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni şi linii interne în direcţiile nord-sud şi est-vest pentru finalizarea pieţei interne.

Aceste proiect va contribui, totodată, la dezvoltarea infrastructurii europene de transport energie electrică, iar în plan european va asigura consolidarea coridorului de transport a energiei electrice de-a lungul ţărmului Mării Negre (Ucraina, România, Bulgaria) şi spre restul Europei (Black Sea Corridor).

„Finanţând această investiţie cu bani europeni, sprijinim folosirea energiei verzi, produse de centralele eoliene din România. Linia aeriană construită pe teritoriul judeţelor Bacău, Vrancea, Galaţi va permite preluarea în condiţii de siguranţă a energiei produse din surse regenerabile şi transportul ei către centrele de consum şi stocare din vestul ţării. Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune Europei o viziune a unui continent care îşi protejează resursele şi sănătatea – A European Green Deal. Prin finanţarea unor investiţii, precum cea propusă de Transelectrica, maximizăm folosirea energiei curate în regiune şi consolidăm rolul României de actor-cheie al continentului în energia verde”, a declarat Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.

La rândul său, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a subliniat că orice investiţie a acestei companii este de importanţă strategică pentru România.

„Am susţinut mereu proiectele de investiţii derulate de Transelectrica şi consider că orice investiţie a acestei companii este de importanţă strategică pentru România. Îmi doresc să avem cât mai multe astfel de proiecte la Transelectrica, iar faptul că pentru realizarea lor sunt accesate fonduri europene nerambursabile nu face decât să întărească seriozitatea companiei. Semnarea acestui contract demonstrează că există o continuitate a proiectelor de investiţii în Transelectrica, indiferent de durata de viaţă a unei echipe de management”, a menţionat Bădălău, într-un mesaj transmis cu acest prilej.

În plus, preşedintele directoratului Transelectrica a apreciat că semnarea acestui contract este un pas important pentru menţinerea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic în zona de sud-est a ţării.

„Semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru menţinerea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic în zona de sud-est a ţării. Este urmarea unor ani de muncă, profesionalism şi perseverenţă din partea specialiştilor noştri. Un proiect de anvergură naţională care va permite transportul energiei produse în zona Mării Negre către centrele din restul ţării şi apoi mai departe spre Europa central-răsăriteană, pus pe picioare şi clădit de oamenii care au decis să nu-l ia pe nu în braţe. Obţinerea acestei finanţări este o mare reuşită, dar şi o responsabilitate: vom continua să facem lucrurile cu profesionalism şi dedicare”, a declarat Claudia-Gina Anastase.

Finanţarea europeană nerambursabilă a fost obţinută prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 – Creşterea capacităţii Sistemului Energetic Naţional pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...