Transelectrica continuă lucrările la tronsonul Liniei Electrice Aeriene Oradea Sud – Nădab

Lucrările la tronsonul Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Oradea Sud - Nădab, parte din LEA 400 kV Oradea - Bekescsaba, continuă, în această perioadă, cu investiţia de peste 4 milioane de lei ce vizează asamblarea şi ridicarea a 15 stâlpi, informează Transelectrica, într-un comunicat de presă transmis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 26 oct. 2020, 15:50
Transelectrica continuă lucrările la tronsonul Liniei Electrice Aeriene Oradea Sud - Nădab

Proiectul Liniei Electrice Aeriene LEA 400 kV Oradea – Beckescsaba a fost iniţiat în anul 2006, iar din 2008 tronsonul Oradea Sud – Nădab a fost în conservare, ca urmare a unor dificultăţi legate în principal de procedurile de expropriere.

Potrivit companiei, investiţia, care va asigura creşterea capacităţii de interconexiune a ţării şi va contribui la completarea Inelului de 400 kV al României, a fost reluată în vara acestui an după mai bine de 12 ani de blocaje.

„Operaţionalizarea acestei linii are un rol important în securizarea alimentării cu energie electrică în zona de nord-vest a ţării. Beneficiile pe care le va aduce această investiţie sunt raportate atât la bunăstarea comunităţilor locale, prin asigurarea unor condiţii optime de funcţionare a reţelelor interne de transport, cât şi la atingerea obiectivelor europene în ceea ce priveşte realizarea pieţei unice de energie electrică şi la creşterea capacităţii de interconexiune. Realizarea acestei linii va însemna totodată şi eliminarea congestiilor din zona de nord-vest. Ne-am stabilit un termen ambiţios pentru finalizarea acestui tronson şi ne propunem să-l respectăm cu ajutorul contractorului. Monitorizăm cu atenţie acest şantier care va contribui la dezvoltarea României”, a declarat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiţie totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosinţă parţial începând cu anul 2008, şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab.

Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri şi este realizat parţial, urmând a fi finalizat în următoarele luni. Până în prezent, au fost realizate 10 fundaţii noi şi s-a demarat asamblarea şi ridicarea stâlpilor.

„Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea Sud – Nădab contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare şi asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord – vest a ţării. De asemenea, în ceea ce priveşte siguranţa în funcţionare, este de precizat că LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind proiectată în baza unor noi standarde, ce ţin cont de creşterea impactului fenomenelor meteorologice”, se menţionează în comunicat.

Conform reprezentanţilor Transelectrica, prin finalizarea LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune pe direcţia export va creşte cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligaţiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE.

În plus, investiţia va contribui la obiectivul Uniunii Europene (UE) de realizare a Pieţei Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop reducerea preţului energiei electrice la consumatorul final prin creşterea concurenţei şi competitivităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...