Transelectrica, în curs de a obţine aprobări şi avize pentru 1.000 de kilometri de noi linii electrice aeriene

Economica.net
15 11. 2017
transport_energ_10632600

Printre aceste proiecte a se numără: Linia Electrică Aeriană Porţile de Fier – Anina – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad, care se va realiza în două etape, LEA Gădălin – Suceava de 260 kilometri, LEA Smârdan – Gutinaş, de 140 kilometri, LEA Cernavodă – Stâlpu – 160 kilometri, LEA Ostrovu Mare – RET, de 32 kilometri, LEA Suceava – Bălţi (Moldova) – 90 kilometri, obiectiv condiţionat de semnarea unui memorandum cu Moldova, precum şi racorduri LEA Isaccea – Varna şi LEA Isaccea Dobrudja în staţia Medgidia Sud, de 27 kilometri.

Potrivit lui Adrian Şuţă, Transelectrica a semnat contracte noi în valoare de 135 de milioane de lei în primele nouă luni, iar cheltuielile de investiţii din primele trei trimestre se situează la 127 milioane de lei.

În prezent, sunt iniţiate achiziţii estimate la 475 de milioane de lei şi se află în diverse stadii de derulare a procedurilor de achiziţie/contractare. De asemenea, sunt în curs de iniţiere achiziţii estimate la 154 milioane de lei.

În ceea ce priveşte avaria recentă produsă la staţia Fundeni, reprezentanţii companiei au precizat că aici a avut loc o retehnologizare în urmă cu 10 ani, iar echipamentele se află la jumătatea duratei de viaţă.

‘Retehnologizarea unei staţii nu înseamnă lucrări de mentenanţă zero. Aşa s-a crezut şi este un lucru care nu este corect. Peste tot în lume există lucrări de diagnoză, deci după ce ai făcut retehnologizare sunt nişte lucrări care trebuie făcute. Nu este o instalaţie pe care ai făcut-o şi ai uitat-o acolo 30 de ani. Lucrări de mentenanţă trebuie făcute pentru că pot apărea incidente de acest gen’, a declarat Corina Georgeta Popescu, directorul general al Transelectrica.

Mai multe zone din nordul şi estul Capitalei au fost afectate, pe 1 noiembrie, de o pană de curent produsă în urma unei avarii la o staţie Transelectrica.

‘Miercuri, 1 noiembrie, la ora 16:44, s-a înregistrat o avarie în reţeaua Transelectrica, fiind afectate mai multe cartiere din zona de est şi de nord a Capitalei. În acest moment, se lucrează pentru realimentarea cât mai rapidă a tuturor consumatorilor afectaţi’, au scris reprezentanţii Transelectrica pe pagina de Facebook a companiei.

Totodată, pe 21 octombrie, la ora 4:32, a avut loc o avarie în staţia electrică 220/110/10 kV Fundeni, în urma căreia cartierele bucureştene Obor şi Fundeni, precum şi o parte din localităţile Otopeni, Afumaţi şi Fundeni au rămas fără energie electrică.