Transelectrica îşi caută supraveghetori, înaintea alegerii managerului privat

Transelectrica, compania care operează magistralele naţionale de transport al electricităţii, va trece la sistemul de conducere „dualist“, care presupune separarea activităţii de asupraveghere a conducerii executive a companiei.
Adrian N. Ionescu - mie, 06 iun. 2012, 09:05
Transelectrica îşi caută supraveghetori, înaintea alegerii managerului privat

Acţionarii Transelectrica (simbol bursier TEL) vor delibera în 17 iulie asupra propunerii de trecere a companiei la sistemul dualist de conducere, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Locul consiliului de administraţie şi al actualei conduceri executive va fi luat de un consiliu de supraveghere şi de un directorat.

Actualul consiliului de administraţie urmează să fie mandatat să decidă procedura de selectare a Consiliului de supraveghere şi a directoratului.

Consiliul de supraveghere execută controlul activităţii de conducere a societăţii de către directorat, raportând adunării generale a acţionarilor, cel puţin o dată pe an, cu privire la activitatea de supraveghere desfăsurată.

Directoratul este responsabil cu conducerea executivă a companiei şi poate fi format din unul sau mai mulţi membri, numărul acestora fiind totdeauna impar.

Convocarea acţionarilor Transelectrica pe tema sistemului de conducere dualist este un pas spre selecţia unui manager privat, care era previzibilă, înainte de căderea guvernului Ungureanu, spre sfârşitul anului.

Compania care operează magistralele naţionale de transport al electricităţii este a 10-a cea mai mare conpanie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o capitalizare (valoare de piaţă) de aproape 880 de milioane de lei.

Profitul Transelectrica (TEL) pe primul, de 43,6 milioane lei (net),  a fost de 3,7 ori sub câştigul din perioada similară a anului trecut, la o o cifră de afaceri în creştere cu 17,7%, până la la 884,2 milioane lei.

După oferta publică de vânzare de acţiuni ale statului din luna martie, Ministerul Economiei a mai rămas cu 58,68% din acţiunile companie, Fondul Proprietatea şi-a conservat pachetul de 13,5%, iar pachetul de acţiuni susceptibile de a fi oricând gata de atranzacţionare este de peste 2 ori mai mare, 27,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...