1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Companii

Transelectrica îşi caută supraveghetori, înaintea alegerii managerului privat

Transelectrica, compania care operează magistralele naţionale de transport al electricităţii, va trece la sistemul de conducere „dualist“, care presupune separarea activităţii de asupraveghere a conducerii executive a companiei.

06 iun, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Acţionarii Transelectrica (simbol bursier TEL) vor delibera în 17 iulie asupra propunerii de trecere a companiei la sistemul dualist de conducere, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Locul consiliului de administraţie şi al actualei conduceri executive va fi luat de un consiliu de supraveghere şi de un directorat.

Actualul consiliului de administraţie urmează să fie mandatat să decidă procedura de selectare a Consiliului de supraveghere şi a directoratului.

Consiliul de supraveghere execută controlul activităţii de conducere a societăţii de către directorat, raportând adunării generale a acţionarilor, cel puţin o dată pe an, cu privire la activitatea de supraveghere desfăsurată.

Directoratul este responsabil cu conducerea executivă a companiei şi poate fi format din unul sau mai mulţi membri, numărul acestora fiind totdeauna impar.

Convocarea acţionarilor Transelectrica pe tema sistemului de conducere dualist este un pas spre selecţia unui manager privat, care era previzibilă, înainte de căderea guvernului Ungureanu, spre sfârşitul anului.

Compania care operează magistralele naţionale de transport al electricităţii este a 10-a cea mai mare conpanie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o capitalizare (valoare de piaţă) de aproape 880 de milioane de lei.

Profitul Transelectrica (TEL) pe primul, de 43,6 milioane lei (net),  a fost de 3,7 ori sub câştigul din perioada similară a anului trecut, la o o cifră de afaceri în creştere cu 17,7%, până la la 884,2 milioane lei.

După oferta publică de vânzare de acţiuni ale statului din luna martie, Ministerul Economiei a mai rămas cu 58,68% din acţiunile companie, Fondul Proprietatea şi-a conservat pachetul de 13,5%, iar pachetul de acţiuni susceptibile de a fi oricând gata de atranzacţionare este de peste 2 ori mai mare, 27,8%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO