Transelectrica rectifică în scădere cu 22% estimarea de profit pentru acest an, la 40 milioane lei

Transelectrica a rectificat în scădere cu 22% profitul brut prognozat pentru acest an, la 40 milioane lei, pe fondul creşterii mai acelerate a cheltuielilor decât a veniturilor estimate, la 2,686 miliarde lei şi, respectiv, la 2,726 miliarde lei.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 17:22
Transelectrica rectifică în scădere cu 22% estimarea de profit pentru acest an, la 40 milioane lei

Transelectrica a înregistrat primele nouă luni un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similară a anului trecut, în trimestrele doi şi trei din acest an compania naţională de transport a energiei electrice înregistrând pierderi.

Cheltuielile totale prevăzute în bugetul rectificat sunt cu 4,5% peste estimarea iniţială, de 2,571 miliarde lei, iar veniturile totale cu 3,9% peste cele din prima formă a bugetului, de 2,623 miliarde lei, potrivit bugetului rectificat.

Compania a consemnat în primele nouă luni din acest an venituri de 2,18 miliarde lei, cu 4,8% mai mari faţă de anul precedent, însă cheltuielile au crescut cu 13,5%, la 2,14 miliarde lei.

Rectificarea bugetului companiei urmează să fie discutată într-o AGA programată pentru 27 decembrie.

Cheltuielile din exploatare ar urma să ajungă la 2,563 miliarde lei, cu 4,3% peste estimarea iniţială, iar veniturile din exploatare la 2,665 miliarde lei, cu 4,8% mai mari decât prima prognoză.

Creşterea cheltuielilor şi veniturilor este explicată de conducerea Transelectrica prin evoluţia pozitivă a tranzacţiilor de pe piaţa de echilibrare în primul semestru din acest an şi a prognozei până la finalul anului pentru această piaţă.

„Acest segment de activitate (cu profit zero) nu intră în sfera de influenţă a managementului companiei, fiind influenţat doar de comportamentul participanţilor pe această piaţă”, se arată în bugetul rectificat care va fi prezentat acţionarilor în AGA.

În propunerea de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli, costurile financiare sunt estimare să urce cu 8,8 milioane lei, de la 112,8 milioane lei la 121,6 milioane lei. Creşterea este determinată în principal de majorarea chetuielilor cu dobânzile, în condiţiile deprecierii leului în raport cu monedele străine în care compania are împrumuturi.

Datoriile cu scadenţa de până la un an au scăzut în primele nouă luni din acest an cu 55%, la 626,8 milioane lei, iar cele cu maturitatea peste un an au crescut cu 18,5%, la 1,18 miliarde lei.

În propunerea de rectificare a fost cuprinsă suma de 3,6 milioane lei, reprezentând prime acordate personalului din profitul realizat anul trecut. Compania a înregistrat în 2011, un profit net de 90,9 milioane lei.

Cei 3,6 milioane lei reprezintă diferenţa dintre suma prevăzută în bugetul iniţial, de 765.000 de lei, şi cea aprobată în AGA de bilanţ din acest an, de 4,4 milioane lei, pentru premierea salariaţilor.

Compania estimează pierderi financiare de 60,6 milioane lei, cu aproape 28 milioane lei peste cea estimată la redactarea primului buget pentru acest an, iar profitul operaţional ar urma să urce la 101,3 milioane lei, de la nivelul de 84,5 milioane lei.

La capitolul investiţii, suma alocată a urcat cu 6,3%, la 832,1 milioane lei, de la nivelul estimat la începutul anului, de 782,3 milioane lei.

Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine un pachet de 58,69%, un alt acţionar important fiind Fondul Proprietatea (FP), cu 13,5% din acţiuni, potrivit celor mai recente raportări de pe Bursă.

Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de joi în stagnare la 11,5 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de aproape 843 milioane lei (187 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...