Transelectrica se judecă cu cea mai mare companie energetică din Norvegia, deţinută de stat. Nu a plătit transportul curentului

Transelectrica, operatorul reţelei naţionale de transprot al energiei electrică, are de recuperat datorii de aproape 400.000 de lei de la divizia de trading a fimei Statkraft, cel mai mare producător de energie din Norvegia şi unul dintre cei mai mari din Europa, deţinut de statul norvegian. Compania românească spune că a câştigat procesele şi acum face demersurile să încaseze banii.
Mihai Nicuţ - joi, 19 iul. 2018, 18:50
Transelectrica se judecă cu cea mai mare companie energetică din Norvegia, deţinută de stat. Nu a plătit transportul curentului

Compania Statkraft Market Gmbh apare ca datornic la Transelectrica, în contul creanţelor aferente serviciului de transport al energiei electrice, creanţe de recuperat pe cale juridică.

Statkraft Market Gmbh este o subsidiară a gigantului norvegian Statkraft, cel mai mare producător de electricitate din Norvegia şi unul dintre cei mai mari din Europa (63 TWh produşi în 2017, mai mult decât producţia totală a României), deţinută de statul norvegian.

Statkraft Market Gmbh este divizia de trading a grupului norvegian şi, cel mai probabil, datoriile au apărut pentru că nu a plătit tarifele de transport către Transelectrica pentru energia electrică achiziţionată din România şi vândută la export.

Solicitaţi, reprezentanţii Transelectrica au transmis că este vorba într-adevăr despre creanţe şi penalităţi pentru transportul energiei electrice care fac obiectul unor dosare în instanţă, pe care le-a câştigat şi acum aşteaptă să recupereze banii.

Iată integral răspunsul Transelectrica:
„Având în vedere solicitarea dumneavoastră privind creanța datorată Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrica Transelectrica SA de către societatea Statkraft Markets GmbH, menționăm că trebuie avute în vedere prevederile clauzelor din contractele, inclusiv cele de confidențialitate, în care CNTEE Transelectrica SA este parte, unele dintre ele neîncadrându-se la categoria informațiilor cu caracter public.

Potrivit art. 12, alin. (1) lit. c din Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor următoarele informații: „c) informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale, potrivit legii”.

Astfel, creanțele datorate CNTEE Transelectrica SA de către Statkraft Markets GmbH, la data de 04.07.2018, potrivit evidențelor, sunt în cuantum total de 393.141 de lei, din care 230.022 de lei debit principal aferent prestării serviciilor de transport în perioada 01-31 ianuarie 2010, la care se adaugă suma de 163.119 de lei, penalități, calculate pentru perioada 1.02. 2010 – 31.12.2015.

Suma aferentă debitului principal a făcut obiectul dosarului nr. 60406/299/2012, soluționat irevocabil prin decizia civilă pronunțată de Curtea de Apel București la data de 04.07.2017, prin care, a fost admis recursul CNTEE Transelectrica SA, instanța dispunând obligarea Statkraft Markets GmbH la plata către CNTEE Transelectrica SA a sumei de 245.202,76 lei.

Menționăm că, pe rolul Judecătoriei Sector 1 București, se află spre soluționare și dosarul nr. 35868/299/2014, având ca obiect plata penalităților de întârziere.
În prezent, se întreprind demersuri pentru recuperarea creanței și punerea în executare a hotărârii judecătorești”

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson demisionează, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, transmite Reuters....
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge cele mai mari valori din 2010 şi până acum.
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems ...
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri ...