1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Transelectrica şi distribuitorii de energie pot cumpăra sau vinde electricitate doar pentru consumul propriu

Operatorii de distribuţie şi transport al electricităţii pot achiziţiona sau vinde energie electrică de pe pieţele centralizate doar pentru consumul lor propriu tehnologic, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicat în Monitorul Oficial din 7 ianuarie.

09 ian, 2014 | Agerpres

'Operatorii de reţea cumpără energie electrică pe termen mediu şi lung de pe pieţele centralizate ale contractelor bilaterale de energie electrică şi au dreptul să efectueze operaţiuni de vânzare-cumpărare pe piaţa pentru ziua următoare şi pe piaţa intrazilnică numai pentru acoperirea consumului propriu tehnologic aferent reţelelor electrice', se arată în textul ordinului.

Operatorul de transport şi sistem este Transelectrica, iar operatorii reţelelor de distribuţie sunt Electrica, CEZ, Enel şi E.ON.

Potrivit directivelor europene, operaţiunile din sectorul electricităţii trebuie separate, astfel că transportatorul, distribuitorii şi furnizorii de energie trebuie să fie entităţi districte.

Aceasta pentru a se asigura accesul nediscriminatoriu al tuturor furnizorilor la reţelele de distribuţie şi transport al electricităţii.

Prin urmare, Transelectrica şi operatorii de distribuţie nu pot derula operaţiuni de comercializare a energiei, ci pot cumpăra doar pentru propriul consum şi pot vinde surplusul doar în cazul unor dezechilibre.

Anul trecut, Transelectrica a fost transferată de la Ministerul Economiei la cel al Finanţelor, întrucât Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al producătorilor de energie de stat, iar directivele europene spun că transportatorul şi producătorii nu pot avea acelaşi proprietar.

Electrica este distribuitorul de energie electrică în zonele Transilvania Nord şi Sud şi Muntenia Nord, E.ON operează în Moldova, CEZ - în Oltenia, iar Enel - în Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO