Transelectrica, profituri minuscule în următorii trei ani

Compania naţională de tranport a energiei electrice estimează o rată a profitului brut de sub 2% în fiecare din următorii trei ani.
Adrian N. Ionescu - lun, 04 mart. 2013, 08:44
Transelectrica, profituri minuscule în următorii trei ani


Operatorul magistralelor naţionale de transport de electricitate, Transelectrica, şi-a bugetat profituri brute de 44,6 în acest an şi, respectiv, 46,8 milioane de lei anul viitor, potrivit unui raport trimis la bursă. Şi în 2015 ţinta de profit brut este de numai 50,2 milioane de lei.

Transelectrica (TEL) are cheltuieli financiare mari, din cauză că nu face management de risc valutar, de teama interpretărilor Curţii de Conturi.

Compania a înregistrat pierderi financiare de 39,2 milioane lei anul trecut, cu 21% mai mari ca în 2011. Deprecierea monedei naţionale a determinat o pierdere financiară de 39 milioane de lei, potrivit rapoartelor Transelectrica.

Compania a avut anul trecut un profit de 27 milioane lei, de peste patru ori sub câştigul din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 114 milioane lei.

Şi în acest an, cheltuielile financiare se vor ridica la peste 144 de milioane de lei, conform proiectului de buget aprobat de consiliul de supraveghere al Transelectrica (TEL), raportat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Creşterea de profit la Transelectrica (TEL) ar urma să se datoreze revenirii relative a economiei, respectiv a consumului de electricitate.

Anul trecut volumul de energie electrică transportată a scăzut cu 3,8%, de la 56,05 milioane MWh în anul 2011, la 53,93 milioane MWh în anul 2012.

Cifra de afaceri a companiei ar trebui să crească până la aproape 2,86 miliarde de lei în acest an, la peste 2,95 de miliarde de lei anul viitor şi la peste 3 miliarde de lei în 2015.

Rata profitului TEL va ajunge la numai 1,6 din cifra de afaceri în 2015.

Investiţiile companiei vor creşte de la 616 milioane de lei anul  acesta, la 981 milioane de lei în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...