Transelectrica va finaliza investiţii de aproape 100 milioane lei până la sfârşitul anului

Compania naţională de transport al energiei electrice Transelectrica a anunţar marţi că va pune în funcţiune până sfârşitul acestui an cinci lucrări de investiţii, în valoare totală de 97,98 milioane lei, care au în vedere retehnologizări şi modernizări ale unor staţii de transformare în Câmpia Turzii, Bradu, Cluj Est, Pestiş şi Vetiş.
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 10:46
Transelectrica va finaliza investiţii de aproape 100 milioane lei până la sfârşitul anului

Astfel, pe 26 octombrie, a fost finalizată retehnologizarea staţiei 220/110/20 kV Câmpia Turzii, cu o investiţie de 42 de milioane de lei.

În luna noiembrie, va fi finalizată retehnologizarea staţiei 400/220/110/20 kV Bradu – staţia 400 kV (parţial), o investiţie de 35 milioane de lei.

În plus, se vor realiza şi alte lucrări la alte staţii electrice, în valoare de 7,2 milioane lei.

„Lucrările de retehnologizare pentru staţiile 220/110/20 kV Câmpia Turzii şi 400/220/110/20 kV Bradu – staţia 400 kV au fost demarate în cursul anului 2014. Ambele staţii au o importanţă deosebită pentru Sistemul Electroenergetic Naţional (SEN). Staţia Câmpia Turzii asigură conexiunile şi tranzitul de putere din zonele cu excedent de energie electrică către zonele deficitare din Transilvania şi Maramureş”, a anunţat compania.

Mai mult, în luna decembrie, Transelectrica va finaliza proiectul de modernizare a staţiei 400/110/10 kV Cluj Est, cu o investiţie de 13,78 milioane de lei.

„Menţionăm că în perioada 25-28 octombrie 2017 s-a realizat conexiunea între porţiunea de linie electrică din România (Reşiţa – graniţa RO-SE) şi cea din Serbia (Pancevo – graniţa RO-SE). Aceasta reprezentă una dintre etapele finale de realizarea a proiectului de interconexiune pe relaţia România-Serbia”, adaugă reprezentanţii companiei.

Totodată, CNTEE Transelectrica SA derulează cinci proiecte de interes comun (PCI) în valoare de peste un miliard de lei, parte din clusterele Black Sea Corridor şi Mid Continental East Corridor.

„Proiectele sunt adoptate de Comisia Europeană şi incluse în Planul European de dezvoltare a reţelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E”, mai spun oficialii societăţii.

Ei spun că toate proiectele au fost incluse şi pe lista a 3-a a Proiectelor de Interes Comun ce urmează a fi aprobată de Comisia Europeană.

Black Sea Corridor cuprinde două proiecte: linia electrică aeriană (LEA) 400 kV Cernavodă-Stâlpu, parte din Grupul creşterea capacităţii Bulgaria-România, şi linia electrică aeriană (LEA) 400 Gutinaş-Smârdan, parte din Grupul creşterea capacităţii Bulgaria-România.

Mid Continental East Corridor cuprinde trei proiecte: interconexiunea dintre Reşiţa (RO) şi Pancevo (RS) – parte din Grupul România-Serbia, linia internă dintre Porţile de Fier şi Reşiţa, parte din Grupul România-Serbia, şi linia internă dintre Reşiţa şi Timişoara/Săcălaz, parte din Grupul România-Serbia, între Reşiţa şi Pancevo.

Transelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 98 milioane lei, în scădere cu 30,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mult mai mare decât veniturile. Veniturile operaţionale (din exploatare) au crescut în primul semestru din acest an cu 29%, la 1,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat cu 44%, la 1,45 miliarde lei.

Transelectrica gestionează 81 de staţii electrice la nivelul ţării şi 8.834 km de linii electrice aeriene.

Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pietei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN).

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...