Transelectrica vrea să ia 200 milioane de lei de la bursă

Transelectrica va lansa miercuri, 11 decembrie, o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani prin care vrea să atragă 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro), fondurile urmând să fie folosite pentru investiţiile în extinderea şi consolidarea reţelei electrice a companiei şi refinanţări.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 06:50
Transelectrica vrea să ia 200 milioane de lei de la bursă

Rata dobânzii va fi publicată cu doua zile înainte de data de închidere a ofertei, 18 decembrie, şi va fi stabilită între 5,4% şi 6,4%.

Valoarea nominală a obligaţiunii va fi de 10.000 lei şi nu vor exista limite de subscriere. Investitorii pot modifica sau retrage subscrierile până în ultima zi a ofertei.

„Fondurile nete rezultate în urma emisiunii obligaţiunilor, după plata comisioanelor, onorariilor şi a altor cheltuieli cu privire la emisiunea obligaţiunilor, vor fi folosite în principal ca sursă de finanţare pentru investiţiile în extinderea şi consolidarea RET, precum şi pentru refinanţarea unor obligaţii financiare bilanţiere, în scopul optimizării structurii de finanţare a emitentului şi diminuării riscurilor aferente fluctuaţiilor de cost şi devalorizare a monedei naţionale”, potrivit prospectului de ofertă.

Obligatiunile subscrise vor fi alocate investitorilor de către intermediar, respectiv BCR, conform consultărilor cu emitentul, cu luarea în considerare a anumitor criterii calitative, printre care momentul subscrierilor, volumul de titluri subscrise, cunoştinţele investitorilor în legătură cu companii similare din domeniu, orientarea acestora spre domeniul energetic şi/sau către regiunea Europei centrale şi de Est.

La finalul ofertei, BCR va cumpăra obligaţiunile nesubscrise.

Oferta se poate închide anticipat, în cazul în care toate obligaţiunile vor fi subscrise în a cincea zi a operaţiunii.

De asemenea, Transelectrica poate extinde perioada în care se derulează oferta.

Transelectrica intenţionează să listeze obligaţiunile „cât mai repede posibil” după emisiune.

Emisiunea face parte dintr-un plafon de 900 milioane lei (203,1 milioane de euro) pentru astfel de împrumuturi în perioada 2013-2017 atât în lei, cât şi în valută, aprobat de acţionari în 30 septembrie.

Transelectrica a anunţat încă la sfârşitul lunii iunie că intenţionează să lanseze în noiembrie o emisiune de obligaţiuni prin care să împrumute circa 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro) de la investitori instituţionali.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,85%.

Acţiunile companiei se tanzacţionau marţi la 14,7 lei/titlu, în scădere cu 0,88% faţă de referinţă. La această valoare, capitalizarea operatorului este de 1,07 miliard de lei (242,14 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...