Transferul de date către state terţe şi organizaţiile internaţionale, în discuţia JAI

Pachetul legislativ privind protecţia datelor cu caracter personal, precum şi propunerea de directivă privind indisponibilizarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul UE sunt analizate în Consiliul JAI, la care participă şi ministrul Titus Corlăţean.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 09:37
Transferul de date către state terţe şi organizaţiile internaţionale, în discuţia JAI

„În perioada 23-24 iulie 2012, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, participă la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Nicosia (Cipru). Pe agenda reuniunii se află pachetul de reformă a cadrului legislativ european privind protecţia datelor cu caracter personal, precum şi propunerea de directivă privind indisponibilizarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul Uniunii Europene”, precizează, într-un comunicat de presă, Ministerul Justiţiei (MJ).

Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date conţine un set de norme cuprinzătoare privind protecţia datelor în sectorul public şi privat, exceptând de la aceste reguli procesarea datelor cu caracter personal în scopul investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor, care este reglementată de proiectul de directivă.

Propunerea de directivă urmăreşte să acopere golurile legislative existente la nivelul UE în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal stabilind un domeniu de aplicare mai larg: prelucrarea de date la nivel naţional în scopul prevenirii, identificării, urmăririi penale a infracţiunilor sau executării pedepselor; schimbul de date în interiorul UE în contextul cooperării poliţieneşti şi judiciare, vamale, administrative; transferul de date către state terţe şi organizaţiile internaţionale.

Obiectivul propunerii de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind indisponibilizarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul Uniunii Europene constă în facilitarea misiunii autorităţilor statelor membre de a confisca şi recupera profiturile realizate de infractori din activităţile grave de criminalitate organizată transfrontalieră.

În marja Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Nicosia, ministrul român al Justiţiei va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat că se fac demersuri politico-diplomatice pentru a se menţine decizia de aderare a României la Spaţiul Schengen în septembrie, demnitarul urmând a se întâlni şi a discuta cu omologii săi la Consiliul JAI.

Consiliul JAI este aşteptat să dea un aviz favorabil în luna septembrie privind aderarea României la Schengen.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...