Transferul de date către state terţe şi organizaţiile internaţionale, în discuţia JAI

Pachetul legislativ privind protecţia datelor cu caracter personal, precum şi propunerea de directivă privind indisponibilizarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul UE sunt analizate în Consiliul JAI, la care participă şi ministrul Titus Corlăţean.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 09:37
Transferul de date către state terţe şi organizaţiile internaţionale, în discuţia JAI

„În perioada 23-24 iulie 2012, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, participă la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Nicosia (Cipru). Pe agenda reuniunii se află pachetul de reformă a cadrului legislativ european privind protecţia datelor cu caracter personal, precum şi propunerea de directivă privind indisponibilizarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul Uniunii Europene”, precizează, într-un comunicat de presă, Ministerul Justiţiei (MJ).

Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date conţine un set de norme cuprinzătoare privind protecţia datelor în sectorul public şi privat, exceptând de la aceste reguli procesarea datelor cu caracter personal în scopul investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor, care este reglementată de proiectul de directivă.

Propunerea de directivă urmăreşte să acopere golurile legislative existente la nivelul UE în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal stabilind un domeniu de aplicare mai larg: prelucrarea de date la nivel naţional în scopul prevenirii, identificării, urmăririi penale a infracţiunilor sau executării pedepselor; schimbul de date în interiorul UE în contextul cooperării poliţieneşti şi judiciare, vamale, administrative; transferul de date către state terţe şi organizaţiile internaţionale.

Obiectivul propunerii de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind indisponibilizarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul Uniunii Europene constă în facilitarea misiunii autorităţilor statelor membre de a confisca şi recupera profiturile realizate de infractori din activităţile grave de criminalitate organizată transfrontalieră.

În marja Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Nicosia, ministrul român al Justiţiei va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat că se fac demersuri politico-diplomatice pentru a se menţine decizia de aderare a României la Spaţiul Schengen în septembrie, demnitarul urmând a se întâlni şi a discuta cu omologii săi la Consiliul JAI.

Consiliul JAI este aşteptat să dea un aviz favorabil în luna septembrie privind aderarea României la Schengen.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – Zue
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat 45 contracte în valoare totală de 699,879 milioane de lei, fără TVA, pentru execuția lucrărilor tip QUICK WINS - ridicarea restricțiilor de viteză pentru......
Ce bani vor lua fermierii de anul viitor. Schimbările aduse de noul Plan Național Strategic
Ce bani vor lua fermierii de anul viitor. Schimbările aduse de noul Plan Național Strategic
România are la dispoziție pentru perioada 2023-2027 15,3 miliarde de euro pentru agricultură, prin Planul Național Strategic ...
Indexarea pensiilor militare schimbată cu câteva ore înainte de şedinţa de guvern – ultima formă a proiectului de OUG
Indexarea pensiilor militare schimbată cu câteva ore înainte de şedinţa de guvern – ultima formă a proiectului ...
Guvernul a schimbat unele prevederi din proiectul de OUG privind majoararea pensiilor şi a salariilor minime, aflat în ...
România în Schengen – Bode: Interesul României e mai presus de orice. Vom accepta orice compromis în interesul ţării
România în Schengen – Bode: Interesul României e mai presus de orice. Vom accepta orice compromis în interesul ...
Orice compromis în interesul României va fi acceptat, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian ...