Transferurile de bani în străinătate ale spaniolilor au atins un nivel record în aprilie

Transferurile de bani în străinătate ale spaniolilor alarmaţi de situaţia precară a băncilor au atins în aprilie cel mai ridicat nivel după 1990, de când sunt consemnate date de acest tip, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 20:54
Transferurile de bani în străinătate ale spaniolilor au atins un nivel record în aprilie

Spania a ajuns în prima linie a crizei datoriilor din zona euro, iar problemele financiare ale regiunilor şi ale băncilor riscă să provoace o gaură mare în finanţele publice, în timp ce costul împrumuturilor se apropie de un nivel la care ţara va fi nevoită să ceară sprijin extern.

Datele Băncii Spaniei arată că spaniolii au trimis luna trecută în străinătate 66,2 miliarde de euro, cel mai mult după 1990.

În urmă cu un an, în Spania au intrat fonduri nete de 5,4 miliarde de euro.

Spaniolii sunt îngrijoraţi de soliditatea băncilor locale, afectate de expunerea la prăbuşirea, în 2008, a pieţei imobiliare, şi transferă bani în depozite bancare în economii mai solide din nordul Europei.

Datele referitoare la ieşirile de capital sunt anterioare naţionalizării Bankia, a patra mare bancă din Spania, în această lună, când a devenit clar că instituţia financiară nu poate administra pierderile generate de investiţiile imobiliare neperformante, amplificate de recesiune.

Guvernul de centru-dreapta a angajat auditori independenţi pentru evaluarea solidităţii sistemului financiar, în încercarea de refacere a încrederii în bănci.

Autorităţile de la Madrid trebuie să prezinte Comisiei Europene planul de restructurare a Bankia, a declarat joi un purtător de cuvânt al instituţiei, adăugând că o soluţie naţională pentru criza bancară a ţării este de preferat unui plan european de salvare.

Guvernul a anunţat miercuri că va finanţa planul de susţinere a Bankia, care totalizează 23,5 miliarde de euro, prin fondul de salvare a băncilor, FROB, dar oficiali bancari au arătat că agenţiile spaniole nu au acces în prezent la piaţa de obligaţiuni.

Comisia Europeană a oferi miercuri posibilitatea unui ajutor direct prin fondul european de stabiltiate financiară pentru recapitalizarea băncilor spaniole, precum şi prelungirea cu un an a termenului până la care Spania trebuoie să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB.

Anunţul a contribuit la scăderea, joi, a spread-ului obligaţiunilor spaniole pe termen de 10 ani faţă de cele germane de referinţă, care s-a menţinut totuşi aproape de un nivel record de la înfiinţarea euro, de 5,2 puncte procentuale.

Te-ar mai putea interesa și
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat prin apel la 112, informează Garda de Mediu Prahova....
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată  a depăşit 700.000 de hectare
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată a depăşit 700.000 de hectare
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, miercuri, la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit ...
Nicuşor Dan: Primăria a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facem economie
Nicuşor Dan: Primăria a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facem economie
Municipalitatea a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facă economie, a anunţat edilul general ...
Ministrul Mediului: Unele programe AFM vor fi descentralizate. Primul program va fi „Rabla” local
Ministrul Mediului: Unele programe AFM vor fi descentralizate. Primul program va fi „Rabla” local
Unele programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi descentralizate, iar primul program de acest ...