Transformarea digitală, primul loc în topul priorităţilor de investiţii ale directorii generali din România – PwC

Marea majoritate (85%) a directorilor generali din România planifică creşteri ale investiţiilor în transformarea digitală, în următorii trei ani, potrivit sondajului CEO Survey 2021, realizat de PwC România.
AGERPRES - mar, 17 aug. 2021, 12:25
Transformarea digitală, primul loc în topul priorităţilor de investiţii ale directorii generali din România - PwC

Astfel, transformarea digitală urcă pe primul loc în topul domeniilor pentru care executivii vor aloca mai multe fonduri, scrie Agerpres.

Întrebaţi despre modul în care şi-au schimbat intenţiile de investiţii ca urmare a crizei provocate de pandemie, directorii generali din România au menţionat în ordine, după transformarea digitală (85%), iniţiativele în vederea eficientizării costurilor (83%), stilul de conducere – leadership şi dezvoltarea talentelor (79%), securitatea cibernetică (76%).

„Transformarea digitală a surclasat în 2021 eficientizarea operaţională care a fost prioritară în ultimii ani şi care ne-am fi aşteptat să rămână dominantă, mai ales pe fondul crizei sanitare, aşa cum a fost în criza financiară din urmă cu un deceniu. Orientarea spre digitalizare este atât un efect al situaţiei din ultimul an şi jumătate, în care tehnologiile au însemnat inclusiv supravieţuirea afacerilor, cât şi o mai mare conştientizare, tocmai datorită acestui context recent, că viitorul aparţine digitalizării”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Sondajul mai arată că 41% dintre liderii de organizaţii au ca prioritate creşterea productivităţii prin automatizare şi tehnologizare pentru a-şi asigura competitivitatea pe piaţă. Tehnologiile inteligente, cum ar fi RPA, machine learning şi chatbot oferă companiilor noi oportunităţi de a îmbunătăţi performanţa proceselor operaţionale şi de a realiza economii semnificative.

„Majoritatea companiilor au investit în ultima vreme în tehnologie şi vedem că 85% spun că vor să investească mai mult. Dintre aceştia, peste jumătate (53%) vor investi în digitalizare cu cel puţin 10% în plus faţă de anii anteriori. Dar, pe lângă investiţii, companiile ar trebui să fie preocupate de modul în care integrează tehnologiile în modelul de afaceri ca să putem vorbi cu adevărat de transformare digitală. Transformarea digitală este o abordare strategică, centrată pe digitalizare, care înseamnă mult mai mult decât îmbunătăţirea unor servicii sau produse datorită tehnologiei. Aşadar, marea majoritate a companiilor sunt abia la începutul acestui drum spre digitalizare şi necesită investiţii mai mari. De exemplu, la nivel global, studiile noastre arată că doar 5% dintre companii sunt acum cu adevărat digitale”, a explicat Dinu Bumbăcea.

Potrivit cercetării, în noul context, este de aşteptat ca utilizarea analizelor avansate de date să fie mai intensă şi adoptarea Inteligenţei Artificiale (AI) în fundamentarea deciziilor de management, inclusiv a celor de gestionare a riscurilor, să se facă pe scară largă. Prin urmare, 62% dintre directorii generali au afirmat că se vor concentra mai mult asupra digitalizării funcţiei de management al riscurilor.

Totodată, interesul directorilor generali din România pentru transformarea digitală este similar cu cel exprimat de liderii globali şi regionali, care de asemenea planifică creşteri de peste 10 procente ale investiţiilor în transformarea digitală.

PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...