Transgaz a fost retrogradată cu o treaptă de S&P

Standard & Poor's (S&P) a redus marţi cu o treaptă ratingul Transgaz Mediaş, la "BB", de la "BB+", cu perspectivă negativă, deoarece incertitudinile din zona reglementării domeniului energiei ar putea afecta competitivitatea companiei, se spune într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 11:49
Transgaz a fost retrogradată cu o treaptă de S&P

Standard & Poor’s (S&P) a redus marţi cu o treaptă ratingul Transgaz Mediaş, la „BB”, de la „BB+”, cu perspectivă negativă, deoarece incertitudinile din zona reglementării domeniului energiei ar putea afecta competitivitatea companiei, se spune într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„Cadrul de reglementare din România pentru activităţile de transport al gazelor naturale au devenit mai puţin favorabile şi afectează, după părerea noastră, poziţia competitivă a Transgaz (…) Perspectiva negativă reflectă în principal opinia noastră că incertitudinile din zona reglementării şi plăţile ridicate în contul dividendelor ar putea slăbi profilul de risc financiar al companiei pe termen scurt şi mediu”, se arată în comunicatul publicat marţi de S&P.

Transgaz Mediaş este operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale şi este listat la bursa de la Bucureşti (TGN).

„Am înţeles că agenţia naţională de reglementare ANRE nu a efectuat revizuirea mecanismului existent de stabilire a tarifelor înainte de iulie 2012, dată care marchează începutul celei de-a treia perioade de reglementare de cinci ani. În scenariul luat în calcul anterior, am presupus că vom avea vizibilitate atât în privinţa recuperării veniturilor pierdute (…), cât şi a noii metodologii de tarifare, înainte de începutul celei de-a treia perioade de reglementare”, se spune în comunicat.

ANRE a anunţat numai veniturile reglementate pentru perioada iulie 2012 – iunie 2013, însă nu şi noul tarif sau un calendar pentru recuperaerea veniturilor pierdute, notează S&P.

„Astfel, Transgaz aplică tarife neschimbate din 2009 şi credem că recuperarea tarifelor rămâne învăluită în incertitudine. Considerăm că această situaţie nu este conformă cu evaluările pe care le-am realizat anterior legat de mediul regulatoriu din România. Mai mult, situaţia subliniază riscuri cheie privind reglementarea într-o jurisdicţie unde deciziile de reglementare nu sunt, după părerea noastră, independente de guvern”, se arată în comunicatul agenţiei de rating.

Ratingul companiei ar putea fi redus cu încă o treaptă dacă S&P ar determina că noul cadru de reglementare ar slăbi semnificativ capacitatea companiei de a genera flux de numerar.

Perspectiva ratingului ar putea fi îmbunătăţită la stabilă dacă agenţia ar remarca schimbări în zona reglementării, în sensul „furnizării de suficientă vizibilitate, predictibilitate şi sprijin pentru profiturile Transgaz. Aceasta ar depinde şi de o eventuală constatare că remuneraţia din zona reglementării ar rămâne suficient izolată de intervenţia politică de natură negativă, legată modificarea situaţiei economce sau fiscale din ţară”, se arată în comunicat.

Probabilitatea îmbunătăţirii ratingului companiei este redusă în prezent, deoarece depinde de creşterea calificativului acordat României cu cel puţin două trepte, notează S&P.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este un exemplu de instituţie a statului care ar trebui să fie independentă de zona politicului, însă a răspuns la comenzi politice.

Transgaz Mediaş a avut în primele şase luni un profit net în scădere cu aproape 18%, la 210,3 milioane lei (48 milioane euro), pe fondul majorării cheltuielilor pentru amortizarea mijloacelor fixe. Cifra de afaceri a crescut cu 0,8% în primul semestru din acest an, de la 712,6 milioane lei la 718,2 milioane lei (163,6 milioane euro).

Cheltuielile totale au avansat cu 10,5%, la 507,3 milioane lei (115,5 milioane euro), în timp ce veniturile au crescut cu doar 0,4%, la 767 milioane lei (174,4 milioane euro).

Principalii acţionari ai companiei sunt Ministerul Economiei (73,5%) şi Fondul Proprietatea (14,98%).

Te-ar mai putea interesa și
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor și companiilor, ca urmare a pagubelor produse bunurilor și......
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...