Transgaz a semnat acordul privind accesarea grantului de 179 milioane euro pentru lucrări la gazoductul BRUA

Economica.net
09 09. 2016
transgaz1_938x535_76345200

Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii Grupului pentru conectarea reţelelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC), organizat la Budapesta, la care a participat şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Proiectul BRUA presupune construirea unui nou coridor de transport gazifer care va tranzita teritoriul României şi va atrage pe piaţa românească şi europeană noi resurse de gaze.

Cu acelaşi prilej, SNTGN Transgaz SA a agreat cu operatorii de transport din Ucraina, Bulgaria şi Grecia aprofundarea cooperării pentru asigurarea unui flux bidirecţional şi neîntrerupt de gaze naturale prin conducta Trans-Balcanică şi a semnat, împreună cu operatorii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, o declaraţie privind dezvoltarea viitoare a Coridorului Vertical.

‘Accesarea fondurilor europene pentru acest proiect confirmă importanţa europeană a proiectului BRUA şi consolidează profilul energetic al României. De asemenea, realizarea acestui proiect pe teritoriul României va dinamiza sectorul construcţiei de infrastructuri energetice, va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectata la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră. În cadrul evenimentului, au fost analizate progresele realizate în implementarea şi altor proiecte europene prioritare şi s-au stabilit paşii de urmat pentru atingerea obiectivelor regionale ale Uniunii Energetice’, se notează în comunicatul citat.

Ministrul român al Energiei a reconfirmat, alături de omologii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, susţinerea pentru constituirea Coridorului Vertical de gaze naturale, o iniţiativă ce vizează conectarea proiectelor din regiune, în vederea creării unui coridor integrat de transport gaze naturale pe direcţia Nord-Sud.

De asemenea, în cadrul reuniunii, ministrul Victor Grigorescu a subliniat importanţa consolidării cooperării din cadrul CESEC cu statele din Comunitatea Energiei, în mod special pentru dezvoltarea proiectelor energetice de interconectare cu Republica Moldova. O altă temă propusă de către ministrul român pe agenda CESEC este extinderea acestei cooperări regionale pentru proiectele de interconectare a reţelelor electrice, precum şi pentru identificarea unor noi instrumente, cu sprijinul Comisiei Europene, de sprijinire a consumatorilor vulnerabili de energie şi de prevenire a fenomenului sărăcirii energetice.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat vineri, la Budapesta, la reuniunea Grupului pentru conectarea reţelelor de gaze naturale din Europa Centrala şi de Sud-Est (CESEC). Evenimentul, coordonat de Comisia Europeană, şi-a propus continuarea dialogului regional vizând integrarea pieţelor şi consolidarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale.

Guvernul salută semnarea acordului şi precizează că prin confirmarea acestei importante alocări financiare europene, România îşi consolidează poziţia pe harta strategică a viitoarei Uniuni Energetice a UE, precizează Guvernul

”Guvernul României îşi exprimă susţinerea, în continuare, pentru eforturile şi demersurile ce privesc implementarea acestui important obiectiv energetic atât în plan intern, cât şi în relaţia cu Comisia Europeană şi cu alţi parteneri externi.
Realizarea acestei infrastructuri va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea, în perspectivă, a accesului la surse şi trasee diversificate pentru aprovizionarea cu gaze şi a interconectării la piaţa energetică regională şi europeană. De asemenea, realizarea acestei infrastructuri va deschide noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice din România şi din restul Europei şi va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră”, arată Guvernul, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Acordul este rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziţionarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse de companii româneşti pe lista obiectivelor strategice prioritare ale Uniunii Europene, pentru a primi sprijin financiar.

Secţiunea din România a coridorului de transport al gazelor BRUA a fost selectată în competiţia din cadrul formatului regional CESEC ca fiind o prioritate europeană, contribuind la procesul de integrare a pieţei, respectiv la încurajarea competitivităţii şi la consolidarea siguranţei în aprovizionare a UE, menţionează sursa citată.