Transgaz a semnat noul memorandum pentru coridorul vertical de gaze, în care participă acum și viitorul terminal de LNG din Grecia

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor din România, a semnat cu firmele omologe din Bulgaria, Ungaria și Grecia, noul memorandum pentru coridorul sudic al gazelor, la care participă și Gastrade, compania care se ocupă de construcția și, apoi, operarea terminalului de LNG de la Alexandropoulis, estimat a fi finalizat anul viitor.
Mihai Nicuţ - joi, 01 dec. 2022, 12:45
Transgaz a semnat noul memorandum pentru coridorul vertical de gaze, în care participă acum și viitorul terminal de LNG din Grecia

“Azi, 1 Decembrie 2022, de Ziua Națională a României, la Atena, în marja celei de-a 22-a reuniuni a Summitului World LNG, SNTGN Transgaz SA a semnat un nou Memorandum de Înțelegere (MoU) privind Coridorul Vertical, care, ca noutate față de versiunea precedentă ce expiră în această lună, include ca parte semnatară și compania Gastrade din Grecia, proprietarul, dezvoltatorul și viitorul operator al terminalului offshore de GNL din nordul Greciei, de la Alexandroupolis”, arată Transgaz într-un comunicat de presă.

“Prin MoU, părțile semnatare conveneau asupra colaborării în vederea realizării unui coridor sud-nord al gazelor naturale, denumit Coridorul Vertical, care să interconecteze rețelele din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, permițând curgerea bidirecțională a gazelor naturale. Pentru realizarea acestui obiectiv, companiile stabileau să ia în considerare cerințele tehnice sub forma unor noi conducte, interconectări sau dezvoltări ale rețelelor naționale, să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare așteptările CESEC și să depună eforturi rezonabile în realizarea unui parteneriat neexclusiv pe termen lung, fiind dispuse să coopereze reciproc în perioada de pregătire a dezvoltărilor în sistemele de conducte GR-BG-RO-HU”, mai arată Transgaz.

“Un alt element foarte important al Memorandumului este prevederea potrivit căreia, acest MOU servește ca bază pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește analiza posibilității de construire a infrastructurii gaziere necesare în scopul transportului gazelor naturale către țările tranzitate și dincolo de ele, înspre piața UE din Grecia, via Bulgaria, România către Ungaria și vice-versa.

În noul MOU privind Coridorul Vertical semnat la Atena, este prevăzut că părțile vor putea analiza implicarea unor state non-UE în cazul în care această abordare este relevantă pentru implementarea Coridorului Vertical vizat și își exprimă angajamentul de a promova proiecte PCI și alte proiecte necesare, împreună sau individual, care consolidează în mare măsură realizarea Coridorului Vertical, inclusiv fără a se limita la proiectele fiecărui semnatar în parte.

Documentul actualizat prevede că semnatarii intenționează să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare așteptările CESEC și strategiile și politicile relevante la nivelul UE și aspectele regionale”, se mai arată în comunicat.

Memorandumul de înțelegere privind Coridorul Vertical de gaze va fi valabil 3 ani de la data semnării, cu posibilitate de extindere automată cu încă un an.

Memorandumul a fost semnat de oficiali ai Transgaz, și companiile omologe din Bulgaria, Ungaria și Grecia, la care s-au adăugat cei ai companiei ICGB, care operează noul interconector Bulgaria-Grecia, și ai Gastrade, care se ocupă de construcția și, apoi, operarea terminalului de la Alexandropoulis.

Unitatea flotantă de stocare și regazificare de la Alexandroupolis urmează să înceapă operațiunile până la sfârșitul anului 2023. Capacitatea sa de regazificare contractată a atins deja până la 60% din capacitatea sa tehnică de 5,5 miliarde mc pe an.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...