Transgaz: Bulgarii au propus o capacitate mai mică de preluare a gazelor prin conducta Giurgiu-Ruse

Transgaz a solicitat operatorului bulgar de transport al gazelor, Bulgartransgaz, încheierea unui acord pentru transportul unei cantităţi de gaze de 40.000 de metri cubi pe oră din România spre Bulgaria prin conducta Giurgiu-Ruse, însă compania bulgară a propus o capacitate de preluare de doar 6.000 de metri cubi pe oră, potrivit unui comunicat al Transgaz, remis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 13:06
Transgaz: Bulgarii au propus o capacitate mai mică de preluare a gazelor prin conducta Giurgiu-Ruse

Aceasta după ce, vineri, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a afirmat că fluxul de gaze prin interconectorul Giurgiu-Ruse dintre România şi Bulgaria va fi amânat până în 2019.

Transgaz a ţinut să aducă precizări de ordin tehnic şi contextual la informaţiile publicate în presă pe acest subiect.

‘În calitate de operatori de sisteme adiacente de transport gaze naturale, Transgaz şi Bulgartransgaz EAD au convenit în 2009, în baza unui Memorandum de Înţelegere, să realizeze o interconectare bidirecţională între sistemele de transport gaze naturale din România şi Bulgaria pentru acoperirea situaţiilor de criză şi pentru intensificarea relaţiei de parteneriat şi solidaritate între cele două companii. Ulterior, părţile au luat în considerare şi posibilitatea operării viitorului interconector în condiţii comerciale, iar, în anul 2011, Transgaz, împreună cu Bulgartransgaz, şi-a asumat implementarea unei interconectări bidirecţionale funcţionale, luând în considerare necesităţile sistemului de transport al partenerului bulgar în ceea ce priveşte presiunile de preluare a gazelor naturale în regim reverse flow, chiar dacă Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale din România (SNT) în zonele de frontieră este operat la presiuni mai scăzute’, se arată în comunicat.

În acest sens, pentru a asigura parametrii maximali de operare ai interconectării, precum şi un nivel ridicat de interconectivitate şi flexibilitate al sistemului naţional de gaze, Transgaz s-a angajat să implementeze etapizat proiectul ‘Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA)’, acesta urmând a se finaliza în decembrie 2019.

‘După implementarea fazei 1 a proiectului BRUA, Transgaz va putea asigura, în Punctul de Interconectare Ruse-Giurgiu, parametrii maximali de presiune ai Interconectării, în conformitate cu documentele bilaterale convenite. Pe de altă parte, pentru a urgenta posibilitatea utilizării Interconectării Bulgaria-România în regim reverse-flow, la potenţial maxim, Transgaz va întreprinde demersurile necesare în vederea prioritizării lucrărilor de construire a Staţiei de Comprimare Podişor’, mai spun reprezentanţii operatorului român de gaze.

Mai mult decât atât, până la finalizarea proiectului BRUA, pentru a permite funcţionarea în regim bidirecţional a interconectării Giurgiu-Ruse imediat după punerea sa în funcţiune, chiar şi la parametri minimali, Transgaz a luat măsurile necesare în vederea asigurării, în regim sezonier (perioada de iarnă), a unei surse externe de presiune localizată la o distanţă de aproximativ 265 km de Giurgiu, prin intermediul căreia presiunea în zona de frontieră va creşte la 30 de bari – ceea ce, în conformitate cu parametrii tehnologici conveniţi, ar trebui să asigure partenerilor bulgari posibilitatea de preluare a unor fluxuri de până la 0,8 miliarde de metri cubi pe an.

‘Cu toate acestea, este important de precizat faptul că, în cadrul discuţiilor care se derulează cu operatorul bulgar de transport, Bulgartransgaz, în vederea încheierii unui acord de interconectare, pentru perioada intermediară Transgaz a propus o capacitate de transport pe direcţia România – Bulgaria de 40.000 mc/oră în condiţii de fluxuri ferme pe perioada de iarnă, în vreme ce, partenerul bulgar, contrar celor convenite anterior, a propus o capacitate de preluare de doar 6000 mc/oră’, mai precizează comunicatul citat.

Fluxul de gaze prin interconectorul Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria, nu va fi autorizat complet în următorii doi ani, a afirmat vineri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Novinite.

Lipsa unei staţii de compresoare pe partea românească a Dunării (care reprezintă graniţa naturală dintre cele două state) întârzie fluxul zilnic de gaze din România în Bulgaria. Autorităţile române au dat asigurări Sofiei şi Bruxelles-ului că vor accelera lucrările, a declarat Petkova în Parlamentul de la Sofia.

Bulgaria ar putea primi zilnic până la patru milioane metri cubi de gaze în eventualitatea unei crize, a explicat oficialul bulgar.

Prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria, a fost pusă în funcţiune luna trecută, în prezenţa ministrului român al Energiei, Victor Grigorescu, şi a premierului bulgar.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
ITM a amendat restaurante și firme de curierat cu 400.000 lei pentru muncă nedeclarată
ITM a amendat restaurante și firme de curierat cu 400.000 lei pentru muncă nedeclarată
Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei pentru mai multe cazuri de muncă nedeclarată în activităţi din domeniile „Restaurante" şi „Curierat", informează......
Ministerul Energiei prelungește cu o lună proiectul de susținere a instalării de baterii pentru stocarea curentului electric pentru firme
Ministerul Energiei prelungește cu o lună proiectul de susținere a instalării de baterii pentru stocarea curentului electric ...
Apelul de proiecte „Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) ...
Zelenski se declară „recunoscător” faţă de Trump pentru „hotărârea sa fermă” de a opri războiul
Zelenski se declară „recunoscător” faţă de Trump pentru „hotărârea sa fermă” de a opri războiul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi "recunoştinţa profundă" faţă de Donald Trump pentru ...
Negocierile dintre Volkswagen și sindicate nu au dus încă la rezultate concrete
Negocierile dintre Volkswagen și sindicate nu au dus încă la rezultate concrete
Grupul Volkswagen și sindicatele sale sunt încă departe de a găsi un teren comun pentru soluționarea crizei de la uzinele ...