Transgaz începe de săptămâna viitoare construcţia magistralei de gaz natural spre Vatra Dornei

Transgaz va relua, de săptămâna viitoare, lucrările la conducta magistrală de gaze naturale Frasin-Vatra Dornei, a anunţat, marţi, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care a precizat că în acest an se vor construi 9,2 kilometri de conductă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 12:53
Transgaz începe de săptămâna viitoare construcţia magistralei de gaz natural spre Vatra Dornei

Nechifor a spus, într-o conferinţă de presă, că Transgaz a anunţat autorităţile judeţene că din 8 iulie va relua investiţia la conducta magistrală Frasin-Vatra Dornei, pe tronsonul Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, de 33 de kilometri, din care, în acest an, se va finanţa realizarea conductei pe o distanţă de 9,2 kilometri.

El a arătat că speră ca în 2014 să fie finalizată întreaga lucrare şi a menţionat că Transgaz va trebui să continue investiţia şi în construcţia conductei magistrale Păltinoasa – Rădăuţi, urmând ca un beneficiar al acestei investiţii să fie Salina Cacica.

„Ar însemna mult pentru Salina Cacica accesul la gazul natural pentru reducerea costurilor. Sarea ar putea fi vândută la un preţ mai mic, competitiv”, a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că în judeţul Suceava există cantităţi mari de gaze naturale şi că în prezent se fac prospecţiuni pentru evidenţierea rezervelor de gaze naturale din judeţ.

„Sunt cantităţi suficiente”, a spus Nechifor, care a arătat că va avea o discuţie cu firma ce face prospecţiunile şi care a intrat şi pe unele proprietăţi private. El a adăugat că va cere firmei să explice public ce înseamnă aceste prospecţiuni şi a subliniat că aceste prospecţiuni sunt pentru gaze naturale, şi nu de şist.

Nechifor a declarat săptămâna trecută că Transgaz trebuie să-şi respecte angajamentele luate atunci când a preluat gratuit peste o sută de kilometri de conductă magistrală construită prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, finanţat printr-un credit garantat de Guvern, să fie funcţională.

El şi-a exprimat speranţa că Transgaz va începe investiţia care este prevăzută în Hotărârea de Guvern din 2010 când a preluat, gratuit, 101 kilometri de conductă magistrală în judeţul Suceava şi pentru care s-a angajat că va continua lucrările din proiectul de utilităţi, urmând să fie finalizate conductele spre Vatra Dornei şi Păltinoasa – Rădăuţi.

Prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” au fost construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, dar şi o reţea magistrală de gaze naturale pe o lungime de 101 kilometri.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani. Deutsche Bank a cesionat în 2011 împrumutul acordat judeţului Suceava către Erste Group Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...