1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Transgaz intră în topul randamentelor de dividende record: aproape 13%

Transgaz Mediaş va da statului dividende brute de circa 256 de milioane de lei, iar Fondului Proprietatea peste 52 de milioane. Ceialţi acţionari ai companiei vor primi restul până la 350,4 milioane de lei, potrivit documentului de informare care însoţeşte convocatorul adunării generale.

22 mar, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Transgaz (simbol bursier TGN) este  compania care operează monopolul reţelei naţionale de conducte magistrale de transport al gazelor naturale, iar valoarea dividendelor propuse consumă  92% din profitul net înregistrat anul trecut.

Dividendul brut pe acţiune este de 29,76 lei. La preţul actual al acţiunii TGN, randamentul dividendului este de aproape 13%, numărându-se printre cele mai mari de pe piaţă. Cel mai mare randament al unei companii mari, ale cărei acţiuni să se şi găsească uşor este de circa 25% , la SIF Trasnilvania.

Randamentul dividendului, raportul dintre dividendul pe acţiune şi preţul pe acţiune, este un indicator preţios pentru investitorii la bursă, care le oferă posibilitatea de a compara câștigul la bursă cu alte tipuri de plasament.

După plata impozitului pe dividende, de 16%, randamentul net al dividendului este de aproape 11%, oricum mult superior dobânzilor la depozitele bancare, mai ales că dividendele vor fi obţinute în mai puţin de un an, cât ar trebui să dureze cele mai bune depozite.

Era deja cunoscut că Trasngaz  va aloca minim 85% din profitul pe 2011 sub formă de dividende, căci Guvernul hotărâse deja proporția. Statul deţine 73,5% din acţiunile Transgaz, prin Ministerul Economiei, astfel că ar putea încasa dividende brute de aproape 256 de milioane de lei.

De aceea este posibil ca oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz să întârzie până  după 14 mai, când este prevăzută data la care un acţionar trebuie să fie înregistrat ca să aibă dreptul la dividende. Statul îşi propuse să vândă pachetul de 15% din Transgaz în perioada aprilie-mai.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO