Transgaz obţine 60 de milioane de euro de la BERD pentru gazoductul BRUA

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 278 de milioane de lei (60 de milioane de euro) pentru construcţia unui nou gazoduct între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria (BRUA), în vederea sprijinirii pieţelor energetice regionale europene, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.
Economica.net - sâm, 24 feb. 2018, 15:06
Transgaz obţine 60 de milioane de euro de la BERD pentru gazoductul BRUA

Fondurile BERD vor fi acordate companiei Transgaz, care construieşte sectorul românesc al gazoductului.

Cu o lungime totală de 1.318 kilometri, noul coridor european de transport al gazelor naturale va oferi o interconectare mai bună între ţările aflate de-a lungul rutei sale, va sprijini piaţa energiei permiţând noi legături cu proiecte majore de infrastructură, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) şi gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte huburi de gaze din Europa Centrală şi viitoarele instalaţii de producţie offshore în Marea Neagră.

De asemenea, proiectul va asigura o integrare mai aprofundată a pieţelor europene de gaze şi va spori securitatea furnizării.

Promovând diversificarea rutelor precum şi a surselor de aprovizionare, gazoductul va ajuta la dezvoltarea economiilor locale şi a concurenţei pe pieţele regionale de energie, în beneficiul consumatorilor, apreciază BERD.

Costul total al proiectului este de 479 de milioane de euro. Pe lângă finanţarea BERD, Transgaz investeşte 149 de milioane de euro, Uniunea Europeană furnizează granturi de 179 de milioane de euro, iar Banca Europeană de Investiţii (BEI) contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro.

Prima fază a proiectului include construcţia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 478 de km între localităţile Podişor şi Recaş, precum şi a trei staţii de compresoare amplasate la Podişor, Bibeşti şi Jupa în România.

‘Acesta este într-adevăr un eveniment special, pentru compania noastră şi pentru BERD. Suntem mândri de parteneriatul cu BERD, pentru a asigura o finanţare mai bună a secţiunii româneşti a proiectului BRUA. În prezent, acesta este unul din cele mai mari proiecte de infrastructură sprijinite de Comisia Europeană şi va aduce mult-necesara conectivitate între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria’, a afirmat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Matteo Patrone, director regional BERD pentru România şi Bulgaria, a adăugat: ‘Suntem mândri să fim partenerii Transgaz în această iniţiativă crucială. Acest proiect este exact în linie cu obiectivele noastre strategice în România. În timp ce colaborarea cu Transgaz a ridicat foarte sus ştacheta, avem încredere că se vor materializa noi oportunităţi de sprijinire a dezvoltării infrastructurii strategice în România, în sectorul energiei şi în cel al transporturilor’.

În decembrie, Banca Europeană de Investiţii a anunţat că va acorda primul său credit în lei către o companie din România, respectiv un împrumut echivalent cu 50 de milioane de euro, care va fi acordat companiei Transgaz pentru finanţarea construcţiei BRUA.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În prezent, BERD investeşte în Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia şi Iordania, precum şi în Grecia şi Cipru, ţări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii în ţară de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...