Transgaz: Profit net în scădere cu 12% în primul trimestru din 2015

Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale - Transgaz Mediaş a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 199,3 milioane lei, în scădere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a companiei.
Economica.net - mie, 13 mai 2015, 09:04
Transgaz: Profit net în scădere cu 12% în primul trimestru din 2015

Veniturile totale ale companiei au scăzut cu 11%, respectiv cu 55,47 milioane lei, faţă de primele trei luni din 2014, ajungând la 471,28 milioane lei. Compania precizează că veniturile totale au fost influenţate, în principal, de creşterea încasărilor din rezervarea de capacitate dar şi a capacităţii rezervate, dar au înregistrat o scădere în ceea ce priveşte cantitatea de gaze facturată, scrie Agerpres.

Potrivit Transgaz, în primul trimestru din acest an veniturile obţinute din rezervarea de capacitate au fost mai mari cu 43,4 milioane lei datorită creşterii ponderii componentei fixe în total venituri de la 35% la 50% şi a creşterii capacităţii rezervate cu 51,8 milioane MWh datorită introducerii, începând cu data de 1 august 2014 a rezervării de capacitate pe puncte de intrare – ieşire.

Pe de alta parte, veniturile din componenta volumetrică au fost mai mici în perioada menţionată cu 121,14 milioane lei din cauza scăderii ponderii componentei variabile în total venituri de la 65% la 50% şi a scăderii cantităţii de gaze facturate cu 2,7 milioane MWh (267,5 milioane mc) faţă de perioada similară a anului precedent.

În ceea ce priveşte cheltuielile totale, acestea au scăzut cu 9% în primul trimestru din 2015, faţă de trimestrul I din 2014, ajungând la 232,57 milioane de lei, nivelul acestora fiind cu 23,259 milioane de lei mai mic datorită economiilor realizate la cheltuielile cu redevenţe, impozite şi alte sume datorate statului.

Compania Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaş are prevăzute pentru 2015 cheltuieli de investiţii în valoare de 631,1 milioane lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.

Veniturile totale ale societăţii sunt estimate pentru 2015 la 1,695 miliarde lei, iar cheltuielile totale la 1,251 miliarde lei, Transgaz urmând să încheie anul cu un profit net de 371,412 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul au fost stabilite la 374,816 milioane lei, din care 291,952 milioane lei cheltuieli de natură salarială. Numărul de personal prognozat la finele anului este de 4.820 salariaţi, iar câştigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială la 4.767 lei.

Anul trecut, Transgaz a obţinut un profit net preliminat de 507,428 milioane lei. Veniturile companiei au totalizat 1,695 miliarde lei, iar cheltuielile 1,077 miliarde de lei.

SNTGN Transgaz Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...