Transgaz şi BEI au semnat contractul de împrumut de 100 milioane euro, pentru conducta Tuzla-Podişor

SNTGN Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat joi, la Luxemburg, contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de-a doua tranşă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro, se arată într-un comunicat al companiei publicat vineri pe site-ul BVB.
Economica.net - vin, 25 ian. 2019, 07:53
Transgaz şi BEI au semnat contractul de împrumut de 100 milioane euro, pentru conducta Tuzla-Podişor

Contractul pentru prima tranşă în valoare de 50 milioane euro a fost semnat în data de 17 decembrie 2018.

BEI a acordat 150 de milioane de euro pentru finanţarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 kilometri, ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre atât cu reţeaua naţională de transport gaze naturale, cât şi cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podişor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală şi Europa de Vest.

Acordarea acestei finanţări este susţinută de Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa („Planul Juncker”).

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, au semnat la Luxemburg şi contractul de împrumut în valoare de 38 milioane euro prin care BEI acordă finanţare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanţării Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chişinău.

Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chişinău.

Reţeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chişinau reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iaşi -Ungheni- Chişinău.

La evenimentul de la Luxemburg au mai participat Lilian Zamfiroiu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotentiar al României în Marele Ducat de Luxemburg, şi Marius-Dănuţ Carasol, director general al CNEE Transelectrica SA.

„Proiectele inovatoare semnate astăzi (joi, 24 ianuarie, n.r.) sunt importante atât pentru România şi Moldova cât şi pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea ân aprovizionarea cu gaze şi la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeşte competitivitatea în sectorul energetic cu implicaţii pozitive pentru clienţii în ceea ce priveşte preţurile corecte şi fiabilitatea”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

La rândul său, Ion Sterian a declarat că pentru Transgaz cooperarea cu BEI vizează asigurarea finanţării competitive a proiectelor strategice de investiţii, menite să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi consolidarea securităţii şi solidarităţii energetice

„BEI a semnat până acum cu Transgaz trei contracte de finanţare, în valoare de 50 milioane euro fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) şi unul ca primă tranşă pentru construcţia conductei Tuzla – Podişor. Astăzi, s-a semnat contractul pentru tranşa a doua, în valoare de 100 milioane euro, din împrumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Este de importanţă strategică ca, gazul produs în Marea Neagră, să fie transportat prin Sistemul Naţional de Transport gaze naturale spre piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE şi a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni şi din regiune”, a spus Ion Sterian.

Pentru a eficientiza procesul de dezvoltare a reţelei de transport gaze naturale, Transgaz trebuie să respecte şi să implementeze legislaţia europeană şi naţională referitoare la mediul înconjurător şi social, sens în care a solicitat sprijinul BEI in cadrul operării Hub-ului de consultanţă pentru investiţii europene, sub formă de asistenţă tehnică pentru elaborarea Evaluării Strategice de Mediu integrate („SEA”) pentru toate proiectele enumerate în TYNDP aspect ce reprezintă o etapă esenţială în accelerarea implementării unor astfel de proiecte.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...