Transgaz urmează să devină, indirect, operatorul întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova

Transgaz, opeatorul rețelei naționale de transport al gazelor, urmează să semneze azi, la Chișinău, contractul pentru operarea, prin fima de acolo, a întregii rețele de transport a gazelor naturale din Moldova. Operarea era făcută de o firmă controlată de Gazprom, care va pierde acest drept.
Mihai Nicuţ - lun, 04 sept. 2023, 12:18
Transgaz urmează să devină, indirect, operatorul întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova

“Suntem în stadiul negocierilor finale. Luni trebuie să prezentăm la ANRE din Republica Moldova contractul de locațiune, care să fie între Moldovagaz și Moldovatransgaz pe de pe parte și Moldovagaz și Vestmoldtransgaz, care este filiala Transgaz în Republica Moldova, unde suntem acționari noi (Transgaz – n.r.), cu 75%, și BERD, cu 25%. Luni trebuie să prezentăm contractul negociat, semnat de ambele părți la ANRE. Suntem în etapa finală. Negociază și azi, și mâine, în așa fel încât în prima parte a zilei de luni să ajungem la parte de semnare a contractului”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în exclusivitate pentru ziarul Gândul.

Ce se preia

Sistemul de tranaport al gazelor naturale din Moldova presupune existența a două companii.

Una este VestMoldTransgaz, controlată de Transgaz (75%) și BERD (25%), și care se ocupă de operarea (după ce a fost construită), conductei dinspre România, Iași-Ungheni-Chișinău, desigur, pe partea moldoveneacă.

A doua, de fapt cea mai mare, este Moldova TransGaz, care este controlată de MoldovaGaz, companie controlată la rândul ei de gigantul rus Gazprom. MoldovaGaz este o companie integrată, care se ocupă și de transport, și de dsitribuție și de furnizare, ceea ce încalcă principiul unblundling-ului european– nu poți să fii și  furnizor și transportator sau distribuitor în același timp.

Potrivit unor explicații pe care le-am primit de la surse locale, Parlamentul moldovean a amendat legislația privind separarea activităților (unblundling), dar, din câte se pare, lucrurile nu au avansat pentru că s-a opus MoldovaGaz – controlată, repetăm, de Gazprom.

Ca atare, ANRE din Republica Moldova urmează să desemneze VestMoldTransgaz operator independent de sistem (independent system operator), și să îi atribuie contractul de operare a întregii rețele, inclusiv a celei operate până acum de MoldovaGaz, căreia urmează să i se anuleze licența. MoldovaGaz va rămâne desigur proprietară pe active- – conducte – dar operarea va fi făcută de VestMoldTransgaz, companie controlată de Transgaz.

„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat Ion Sterian citat de Gândul.

Potrivit sursei citate, ultimele discuții vizează Transnistria, teritoriu care în practică nu poate fi administrat de ANRE-ul moldovean și unde operează tot o firmă controlată de MoldovaGaz.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...