Transgaz va construi o conductă de 200 de milioane de euro. Miliarde de metri cubi de gaze vor pleca spre UE. HARTA

Conducta Băcia-Haţeg-Horia, odată operaţională, în 2023, va dubla capacitatea de tranzit de gaze dintre România şi Vest. Aproape opt miliarde de metri cubi de gaze ar putea trece anual de o parte şi de alta a graniţei de Vest. O bună parte ar putea fi gaze extrase din Marea Neagră.
Economica.net - mie, 28 oct. 2015, 22:01
Transgaz va construi o conductă de 200 de milioane de euro. Miliarde de metri cubi de gaze vor pleca spre UE. HARTA

Transgaz va construi o conductă de 220 de kilometri şi 190 de milioane de euro care va dubla capacitatea transfrontalieră între sistemele de transport de gaze ale României şi Ungariei, potrivit unui document de pe site-ul companiei. Luând în calcul capacităţile actuale existente, noul gazoduct va permite schimburi anuale de circa opt miliarde de metri cubi.

„Proiectul implică construirea unei noi conducte de transport gaze naturale, pe culoarul Băcia-Haţeg-Horia, în lungime de aproximativ 220 km şi a două noi staţii de comprimare gaze naturale amplasate de-a lungul traseului (SC Haţeg şi SC Horea). Costul estimat al investitiei este de aproximativ 190 mil euro, cu termen de realizare 2023”, se arată pe site-ul companiei.

Proiectul este de tip „reverseflow” şi face parte din coridorul central ce va fi dezvoltat pe teritoriul României, între Isaccea-Oneşti-Coroi-Haţeg-Bacia, apoi, mai departe, către Szeged. Prin acest coridor, alături de cel sudic, Ţărmul Mării Negre-Podişor, poate fi scos către Vest viitorul gaz extras din Marea Neagră de către OMV şi ExxonMobil. Coridorul Sudic va avea o ramificaţie şi către Bulgaria, la Ruse, prin viitorul interconector Giurgiu-Ruse.

Pentru acest proiect Transgaz a solicitat finanţare europeană, un răspuns fiind aşteptat în perioada următoare.

Conducta Arad-Szeged, finalizată în 2010, este singura legătură a sistemului naţional de gaze naturale cu Vestul. Capacitatea noastră de export este mult mai mică decât cea de import. Astfel, din România, se pot trimite până la 10.000 de metri cubi pe oră, adică 87,6 milioane de metri cubi pe an, cantitate ferm disponibilă, în timp ce pe fluxul invers se pot aduce până la 60.000 de metri cubi pe oră.

Conducta ce ne leagă de Vest va atinge capacitatea maximă de export în 2016, după investiţii de circa 120 de milioane de euro, potrivit Planului de administrare al Transgaz, valabil pentru perioada 2013-2016. La acea dată, capacitatea anuală de export este estimată să atingă 4,4 miliarde de metri cubi anual.

Conducta Arad-Szeged este, deocamdată, singura modalitate prin care România poate exporta gaze într-o altă ţară. Pe cele trei conducte ce tranzitează România, prin Dobrogea, ruşii şi bulgarii au exclusivitate la injecţia de gaz, pentru mai mulţi ani. Conexiunea cu Bulgaria, pe Giurgiu-Ruse, nu este încă finalizată, cum nu este nici conexiunea cu Basarabia, pe Iaşi-Ungheni.

România importă anual până la circa un miliard de metri cubi de gaze, această cantitate fiind aproape în totalitate acoperită de ruşi, prin conductele ce intră în ţară la Isaccea şi Medieşul Aurit. Producţia locală este de circa 10-11 miliarde de metri cubi.
 
Producătorii de gaze interni, ce acoperă peste 95% din producţie, sunt Romgaz şi Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...