Transgaz va emite obligaţiuni de 500 de milioane de lei

Conducerea Transgaz (TGN) propune acţionarilor companiei emiterea de obligaţiuni în valoare de maxim 500 de milioane de lei, pe termen de minim cinci ani. Ministerul Economiei are peste 58,5 % din acţiunile TGN.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 08:07
Transgaz va emite obligaţiuni de 500 de milioane de lei

Acţionarii Transgaz Mediaş (TGN), operatorul magistralelor naţionalele de gaze naturale, urmează să discute, în 27 aprilie, oportunitatea emiterii de către companie de obligaţiuni negarantate în valoare de maxim 500 de milioane de lei, pe termen de minim cinci ani, cu dobândă fixă.

Cel mai recent reper pentru costul împrumutului obligatar al Transgaz este emisiunea de titluri de stat care a avut loc luni, 23 martie, tot pe cinci ani, cu o rată a dobânzii de 5,75% şi un randament mediu de adjudecare a titlurilor în cadrul licitaţiei de 2,58%. De obicei, în cel mai fericit caz companiile plătesc dobânzi la fel de mici ca ale titlurilor de stat, dacă nu sunt multinaţionale.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea planului de dezvoltare a „Sistemului Naţional de transport al gazelor naturale în perioada 2014 – 2023”, potrivit convocatorului publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Numai pentru conducta care va prelua gazele extrase de OMV Petrom şi de Exxon din platoul Mării Negre, „şi pentru a întări restul sistemului de transport, astfel încât să suporte preluarea acestor cantităţi uriaşe de gaze, este nevoie de investiţii de un miliard de euro”, potrivit estimărilor oficiale ale companiei.

Profitul net de anul trecut al Transgaz (TGN) a fost de 502 milioane de lei, în creştere cu 52% faţă de cel din 2013, potrivit convocatorului trimis  la BVB.

Veniturile totale au urcat cu 9% până la 1,69 miliarde lei, iar totalul cheltuielilor s-a diminuat cu 4%, până la 1,07 miliarde lei. Încasările din activitatea de exploatare au sporit cu 10%, până la 1,66 miliarde lei.

Ministerul Economiei are peste 58,5 % din acţiunile TGN. Investitorii instituţionali au peste 33% , iar cei individuali au restul.

Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...