1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 32 º

Companii

Transgaz va împrumuta Nabucco, cu cel mult 3,5 milioane de euro, pentru închiderea controlată

Transgaz Mediaş (TGN) şi OMV Austria vor împrumuta cu cel mult 7,5 milioane de euro compania Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC), care a eşuat în găsirea unui furnizor de gaze pentru gazodutul Nabucco, pentru evitarea intrării în insolvenţă a firmei de proiect.

23 sep, 2013 | Mediafax

Împrumutul pe care Transgaz urmează să îl acorde va fi purtător de dobândă şi va fi garantat cu active viabile ale NIC, se arată într-un comunicat al companiei din Mediaş trasmis luni Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii Transgaz au aprobat, luni, 23 septembrie, în AGA, închiderea controlată a NIC şi a companiilor Nabucco înfiinţate în fiecare stat membru al consorţiului.

Bugetul total de închidere a NIC este de 20 milioane de euro şi a fost aprobat de comitetul de conducere al NIC.

Împrumutul este "destinat să acopere nevoia de lichidităţi a NIC pentru evitarea situaţiei de insolvenţă şi a procedurilor legale aferente", potrivit comunicatului.

Transgaz, controlat de stat, prin Ministerul Finanţelor, va mai contribui cu un aport în numerar în valoare de maximum 1,34 milioane de euro la operaţiunea de majorare a capitalului social al NIC, pentru acoperirea deficitului de lichidităţi în valoare de 7,5 milioane de euro evidenţiat prin bugetul de închidere controlată.

Compania din Mediaş a cheltuit 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, o variantă scurtată a proiectului iniţial, iar întrucât proiectul nu s-a concretizat, compania de stat a raportat această sumă drept pierdere.

Grupul austriac OMV, liderul consorţiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Consorţiul spera să convingă consorţiul Şah Deniz II, care dezvoltă zăcământul uriaş de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, să selecteze Nabucco Vest ca rută de transport al gazelor spre Europa.

Consorţiul Şah Deniz II a ales însă o altă conductă, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinaţia în Italia, ca rută de export către Europa.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO