Transnistria se reorientează spre UE şi ar putea „reveni” în Republica Moldova – presa din Rusia

Economica.net
23 11. 2015
cimg2873_27487400

O astfel de evoluţie a fost expusă în ediţia de luni a cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta de către analistul tiraspolean Andrei Safonov, care candidează în aceste alegeri şi care acuză administraţia de la Tiraspol de trădarea Moscovei şi apropiere de Bruxelles, scrie Agerpres.

O campanie electorală atât de tensionată nu s-a mai înregistrat în Transnistria în ultimii 20 de ani, spune el. Singura problemă a alegerilor de până acum era cine va intra în forul legislativ al republicii nerecunoscute, în condiţiile în care nimeni nu punea la îndoială integrarea cu Rusia, .

Acum, situaţia s-ar fi schimbat, în opinia sa. Actuala administraţie de la Tiraspol, condusă de ‘preşedintele’ Evgheni Şevciuk şi anturajul său ‘duc regiunea spre integrarea (sub egida Chişinăului) în Uniunea Europeană’, susţine Andrei Safonov, şeful Asociaţiei de politologi independenţi din Tiraspol.

Uniunea Europeană, conform unor informaţii, intenţionează să menţină preferinţele comerciale pentru întreprinderile transnistrene, cu activitate de export în Occident, şi după 1 ianuarie 2016, dată la care acestea ar urma să expire.

În acelaşi timp, instituţii financiare internaţionale ar intenţiona să aloce fonduri pentru o serie de proiecte în stânga Nistrului.

Aceasta nu este decât o abordare soft power faţă de Transnistria, mai spune Andrei Safonov, reluând o teză intens vehiculată în aceste zile la Tiraspol.

În cazul în care majoritatea mandatelor de deputat vor fi câştigate de echipa lui Şevciuk, vor urma modificări ale legislaţiei în vigoare şi înlocuirea ‘alegerilor prezidenţiale’ directe cu alegerea ‘preşedintelui’ Transnistriei de către parlament.

Astfel, Evgheni Şevciuk ar putea rămâne la putere: pentru anul viitor în Transnistria sunt programate ‘alegeri prezidenţiale’ pe care acesta nu are cum să le câştige, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Populaţia din stânga Nistrului nu este mulţumită nici de preşedinte, nici de guvern, care au adus regiunea la sapă de lemn; întreprinderile din regiune, care aduceau altădată bani la buget, fie nu mai funcţionează, fie funcţionează la jumătate de capacitate.

Salariile sunt achitate cu întârziere, iar pensiile au fost tăiate cu 30%. Mulţi dintre transnistreni sunt derutaţi şi nu ştiu cu cine să voteze anul viitor, aşteptând ca ‘Moscova să indice un nume’, spune Safonov.